Pátek, 19. dubna 2024

Studie vyvrací mýty o nespolehlivosti obnovitelných zdrojů

Studie vyvrací mýty o nespolehlivosti obnovitelných zdrojů
Britské centrum pro výzkum energetiky publikovalo začátkem května rozsáhlou analýzu, zaměřenou na problémy spojené s údajnou nespolehlivostí dodávek a nutností zálohování výkonu obnovitelných zdrojů energie. Jednoznačně dokládá, že tyto kritické argumenty jsou nepodložené a že kolísavý charakter výroby z obnovitelných zdrojů není překážkou jejich dalšího rozvoje.
Detailní studie byla zveřejněna 4. května a vypracovalo ji Britské centrum pro výzkum energetiky (UK Energy Research Centre, UKERC). Sleduje konkrétní data týkající se dopadu nespolehlivosti výroby energie v obnovitelných zdrojů na cenu a na stabilitu přenosové soustavy. Expertíza vychází z údajů více než dvou stovek zpráv a studií.
Do posouzení byly zahrnuty větrné, přílivové a solární elektrárny. Analýza také modeluje situaci ve Velké Británii pro příštích dvacet let, kdy se počítá s výrazným rozvojem těchto zdrojů a zvýšením jejich podílu na výrobě elektřiny.
Její hlavní závěry jsou tyto:
  • Obnovitelné zdroje energie (OZE) přímo vedou ke snížení skleníkových emisí a přispívají tak k ochraně před klimatickými změnami.
  • Vzhledem k nepravidelným dodávkám elektřiny z OZE je nutné častěji regulovat výkon fosilních elektráren, ale ztráty tím způsobené jsou malé ve srovnání s přínosem v podobě ušetřených skleníkových emisí.
  • Není nutné pro každou jednotlivou elektrárnu využívající OZE budovat záložní zdroj stejného výkonu. K zajištění spolehlivých dodávek je sice třeba mít v síti záložní kapacity, ale jejich rozsah nemusí být velký. Náklady na zálohování výkonu představují jen malou část ceny elektřiny z OZE. Navíc lze nutné zálohy velmi dobře předvídat a plánovat.
  • Žádná z více než dvou stovek studií a zpráv nenaznačuje, že masivní zavedení obnovitelných zdrojů povede ke snížené spolehlivosti elektrické sítě.
  • Pokud by měly větrné elektrárny pokrýt 20 % celkové spotřeby elektřiny v Británii, náklady na zálohování jejich výkonu budou mezi 0,5 a 0,8 penny (cca 20 až 30 haléřů) na jednu kWh. Výrobní náklady větrných elektráren samotných jsou 3 až 5 penny (1,20 až 2 Kč) na kWh. Pro srovnání, náklady na výrobu elektřiny v plynových elektrárnách jsou kolem 3 penny na kWh.
  • Pro konečného odběratele elektřiny by v takovém scénáři příplatek činil kolem 0,1 penny (4 haléře) na kWh, přitom tarify pro domácnosti se pohybují mezi 10 až 16 penny na kWh. Náklady na zálohování výkonu větrných elektráren by tak představovaly pouze 1 % ceny elektřiny.
  • V současnosti, kdy je podíl OZE výrazně menší, jsou výrazně menší také náklady na jejich zálohování.
  • Hlavním faktorem, který zajišťuje spolehlivost dodávek z OZE, je geografický rozptyl a rozmanitost využívaných zdrojů (například: když nefouká vítr na jihu země, téměř jistě fouká na severu; případně lze na jihu využít v danou chvíli energii sluneční nebo vodní).


Ministr energetiky Malcolm Wicks v reakci na zveřejněnou studii prohlásil: „Cílem Británie je dosáhnout podílu OZE ve výši 10 % do roku 2010 s tím, že většinu z nich budou představovat větrné elektrárny. Časté námitky, že masivní rozvoj obnovitelných zdrojů vyvolá značné náklady pro zajištění stability rozvodné sítě, nebo že za každou větrnou elektrárnou musí stát jako záloha elektrárna uhelná, jsou dva z mýtů šířených oponenty těchto zdrojů. Studie UKERC prokazuje, že tato tvrzení jsou přehnaná.“
Robert Gross, šéf expertního týmu, který studii zpracoval, komentuje její závěry: „Výkon větrných elektráren, elektráren na mořské vlny a dalších obnovitelných zdrojů je přirozeně proměnlivý a nelze jej úplně ovládat. Otázka, do jaké míry to způsobí problémy pro elektrizační soustavu a jaké budou vyvolané náklady její stabilitu, je předmětem dalekosáhlých debat. Naše nejnovější studie ukazuje, že informace o vysokých nákladech nebo o nemožnosti rozšířit obnovitelné zdroje nad určitou mez, ve většině odborné literatury nemají oporu. S výrazným rozšířením těchto zdrojů náklady sice skutečně vzrostou, ale dokážeme je dobře kvantifikovat.“
Studii, která má přes sto stran, si můžete stáhnout zde http://www.ukerc.ac.uk/content/view/258/852.

Jan Beránek
WISE BrnoChytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republictel./fax 420-604-207305email: jan.beranek@wisebrno.czskype: janberanekwww.wisebrno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů