Pátek, 19. dubna 2024

Požár drceného gumového odpadu

Požár drceného gumového odpadu

V úterý odpoledne došlo v areálu soukromé firmy k požáru drceného gumového odpadu, jehož hustý dým byl příznivým větrem unášen do polí a mimo obytné části města.

Dne 16.5.2006 ve 13:42 hod. byli hasiči informováni o požáru odpadu v Tlumačově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Tlumačova a Kvasic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu soukromého podniku na zpracování odpadu došlo k požáru.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit zaměstnanci firmy, kteří použili nejméně šest velkokapacitních práškových mobilních hasicích přístrojů. Vzhledem k rozsahu požáru to nebylo dostatečně účinné a likvidace požáru vyžadovala razantnější hasební zásah.

Hasiči zjistili, že požár zachvátil šest metrů vysokou hromadu drceného gumového odpadu z pneumatik na ploše asi 10 x 5 metrů. Požár se rozšířil také na odstavený železniční vagon, který stál na kusé koleji a byl rovněž určen k demolici. Hasiči postupně požár lokalizovali a zabránili jeho šíření především na vedlejší hromadu z půlených pneumatik.

Hasičům se podařilo držet lokalizaci, ale tlak vody z koncového připojení podzemního hydrantu nebyl dostatečně silný. Proto museli dobrovolní hasiči natáhnout dálkové vodní vedení a připravit tak podmínky pro chystaný frontální útok. Velitel zásahu se rozhodl pro frontální útok pěnou, kterou hromadu hořícího gumového odpadu zavalil a hlavní požár uhasil.

Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Vlivem příznivého větru byl hustý stoupající kouř unášen mimo obytné zóny města a nikdo z obyvatel tak nebyl přímo ohrožen. Na místě byl po dobu zásahu přítomen i starosta obce, který dohlížel nad vývojem situace s možností okamžitého informování občanů pomocí obecního rozhlasu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

http://www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů