Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rekonstrukce vyhnívací nádrže

Rekonstrukce vyhnívací nádrže
Lidskou činností dochází ke kontaminaci povrchových vod nežádoucími látkami, a proto se lidé snaží produkované odpadní vody čistit. Historicky byla tato činnost na území Prahy započata na začátku minulého století. Kalové hospodářství bylo v hlavních rysech ustaveno do dnešní podoby v šedesátých letech minulého století, kdy se vybudovaly dodnes funkční vyhnívací nádrže.

Čištění odpadních vod ve vyhnívacích nádržích zabere přibližně čtrnáct dní, ve volné přírodě to trvá více než sto dní. Je to soubor mnoha procesů, ve kterém je jednou z důležitých složek tzv. kalová koncovka, speciální urychlující proces, kdy je ze znečištěné vody odstraňována organická složka a ostatní kaly.

V Praze se tato činnost realizuje v Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV), jež stojí na Císařském ostrově. V současné době je její kapacita 1 200 000 EO (ekvivalentních obyvatel).

EXTRÉMNÍ PODMÍNKY

V současnosti prochází Ústřední čistírnou na Císařském ostrově přibližně 95 % objemu odpadních vod z celého území hlavního města. Za jediný rok projde tímto procesem přibližně 125 milionů m3 odpadních vod. Přestože je celý systém neustále udržován a upravován, můžou nastat nepředvídatelné okolnosti.

Stalo se tak při povodních v roce 2002, kdy Vltava Císařský ostrov zatopila. Tehdy byl změněn režim odstranění a likvidace organické složky a kalů z odpadních vod. Nasazeny byly mobilní odstředivky. Oddělené kaly byly následně neutralizovány nehašeným vápnem a zlikvidovány uložením na skládky. Přírodní katastrofa a zub času se na čističce přece jen podepsal.

MEZITNÁROČNÁ OPRAVA

V loňském létě došlo k takové mimořádné události na jedné z vyhnívacích nádrží. Při bližším průzkumu bylo zjištěno, že se jedná o trhlinu ve svislém plášti.

Jednalo se o složitý problém, neboť vyhnívající nádrž je válec ze železobetonu o výšce přes dvacet metrů s téměř stejným průměrem. Oprava probíhala v několika fázích. Nejdříve byl odstraněn původní poškozený materiál. Následovala sanace vnitřní a vnější stěny nádrže. Vnější stěny zpevnily pásy z uhlíkové tkaniny a v závěru byla nádrž stažena předpínacími kabely typu Monostrand, které montovala dceřiná společnost SM7, a.s. Těmito kroky se podařilo nádrž dostatečně zesílit.

Podle odborníků podílejících se na rekonstrukci popsané zákroky zajistí bezproblémové fungování nádrže v následujících třiceti až čtyřiceti letech. Předpokladem ovšem bude správná provozní údržba.

Opravu realizují pracovníci společnosti SMP CZ, a.s., jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti počátků betonového stavitelství u nás. Tehdy fungovala jako samostatná stavební jednotka, společnosti SSŽ s.p. Nakonec se osamostatnila a v roce 2003 oslavila padesátileté výročí své činnosti. V počátečním období realizovala mimo mostních konstrukcí také nádrže z předpjatého betonu.

AUTOR: MIROSLAV PRÁŠIL
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů