Pátek, 19. dubna 2024

Kde se uplatnit v Brazílii

Kde se uplatnit v Brazílii

Obchodní rada českého zastupitelství v Brazílii chce povzbudit tamní firmy ke spolupráci s našimi exportéry pomocí samostatné výstavy ČR.

Neméně podstatné jsou informace o možných příležitostech. "V letech 2001 a 2002 zažila Brazílie velká sucha. Obyvatelstvo muselo šetřit vodou, zavedeny byly poplatky za nadměrnou spotřebu. Vzhledem k tomu, že 85 procent elektrické energie se vyrábí z vodních zdrojů, vláda se rozhodla podporovat výrobu elektřiny z jiných zdrojů, například výstavbou tepelných elektráren na spalování uhlí. Především na jihu země jsou ho obrovské zásoby. Největšími zásobami, přibližně 32 miliardami tun, disponuje nejjižnější stát Rio Grande do Sul. Brazílie ovšem nemá těžební techniku či technologie a ani schopnost vyrábět kompletně elektrárny," připomíná jednu z možností uplatnění českých firem Petr Klíma.
Mimochodem, bývalé Československo v minulosti dodalo zařízení pro přibližně patnáct elektráren, které většinou slouží, ke spokojenosti provozovatelů, dodnes.
"Velkému zájmu se těší například výstavba malých vodních elektráren o výkonu do 10 až 15 MW. Neméně zajímavou se jeví oblast budování transmisních sítí," říká rada Klíma.
Stejně zajímavé je pro podnikatele v Brazílii budování základní infrastruktury - čističek a úpraven vody, kanalizací, spaloven komunálního odpadu.
"Kolem 55 procent domácností není napojeno na kanalizaci. Problém znečištění vodních toků se snaží řešit vlády jednotlivých federálních států a vypisují tendry na čističky. Jednou z nedostatkových surovin je močovina, Brazílie proto chce vybudovat kapacity na tuto výrobu. Perspektivní se proto jeví vývoz technologií pro její výrobu. Ve vyspělejších regionech, zejména v jihovýchodní a jižní části země, lze ke zmíněným možnostem přiřadit také informační systémy pro MHD, kožedělné, textilní a polygrafické stroje, přesné stroje a přístroje, lékařské nástroje a zdravotnický materiál," vypočítává příležitosti Petr Klíma.

Brazílie musí pro zajištění svého tří až pětiprocentního hospodářského růstu v příštích pěti letech ročně zvýšit výrobu elektrické energie o pět procent. To předpokládá roční investice ve výši pěti miliard USD.
Země se bude orientovat na výstavbu vodních a tepelných elektráren spalujících plyn a uhlí, případně biomasu. Je vhodné sledovat i rozvoj jaderné energetiky a zúčastňovat se specializovaných výstav a veletrhů. Nevyužitý potenciál z pohledu českého vývozu skýtají i projekty malých vodních elektráren.
Nutné změny vyžaduje dopravní infrastruktura. Rostoucí export zatěžuje totiž dopravní síť a přístavy. V příštích letech bude proto stát investovat několik miliard USD do rekonstrukce hlavních železničních koridorů a do obnovy železničních vozidel a lokomotiv. Počítá se s partnerstvím soukromého a veřejného sektoru.
Další oblastí, která se rozvíjí a bude na ni kladen větší důraz, včetně investic ze strany brazilských vládních orgánů, je ochrana životního prostředí. V tomto oboru zatím působí jeden společný česko-švýcarský podnik Centroprojekt do Brasil.
Možnosti uplatnění českých firem formou dodávek zařízení jsou poměrně vysoké v oblasti vodního hospodářství, a to zejména v oborech technologie a zařízení pro úpravu a čištění vody či v odpadovém hospodářství.


Kráceno pro potřeby EnviWebu

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů