Pátek, 19. dubna 2024

Češi za elektřinu zaplatí více než průměrný Evropan

Češi za elektřinu zaplatí více než průměrný Evropan
Podle podrobného srovnání Eurostatu platí česká domácnost za elektřinu v poměru ke své kupní síle vyšší cenu, než je v Evropské unii obvyklé. Domácnost, která elektřinou šetří a spotřebuje 1200 kWh za rok, dokonce platí třetí nejvyšší cenu v EU.

Eurostat letos na jaře publikoval srovnání cen elektřiny v jednotlivých zemích Evropské unie. Data pocházejí z června 2005, tedy ještě před další vlnou zdražení elektřiny v České republice. I přesto je vidět, že čeští občané jsou na tom ve srovnání se svou kupní silou hůře než průměrný Evropan.

Domácnost, která se chová úsporně a spotřebuje ročně 1200 kWh elektrické energie, zaplatí 0,220 PPS za kilowatthodinu elektřiny (PPS znamená Purchase Power Standard a je jednotkou kupní síly, kterou Eurostat definuje a používá v rámci EU25). To je o třetinu více, než kolik činí průměrná cena elektřiny pro obyvatele EU25 vyjádřená v paritě kupní síly (0,165 PPS/kWh). V této kategorii odběru platí Češi třetí nejvyšší cenu v EU, více zaplatí už jen Poláci (0,221 PPS/kWh) a Slováci (0,290 PPS/kWh).

Při vyšší spotřebě na úrovni 3500 kWh elektřiny ročně platí průměrný Evropan 0,142 PPS/kWh, zatímco Čech 0,148 PPS/kWh, tedy asi o pět procent více.

Srovnání Eurostatu vychází z úrovně cen z června 2005, kdy byly ceny elektřiny v České republice pro domácnosti nižší, než jsou dnes. Elektřina stále zdražuje, přitom ČEZ má už nyní rekordní zisky. Včera (18. května) oznámil, že za první čtvrtletí roku 2006 jeho čistý zisk přesahuje 10 miliard korun. V roce 2005, který společnosti přinesl zatím největší profit v historii, byl přitom její zisk za porovnatelné období (první kvartál) o tři miliardy nižší.

Tržby ČEZ za elektřinu za první tři měsíce roku narostly meziročně z 30,7 miliardy na 38,5 miliardy korun. To představuje zvýšení o 25 %, přičemž výroba elektřiny vzrostla jen o 4 % (z 16,1 TWh na 16,8 TWh).

Zdroj: Eurostat Electricity prices for households and industry on 1st July 2005, 9. 2. 2006


Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
skype: janberanek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů