Pátek, 19. dubna 2024

Čichači kvalitu meziříčského ovzduší nakonec neprověří

Čichači kvalitu meziříčského ovzduší nakonec neprověří

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Dlouhodobého průzkumu kvality ovzduší se už delší dobu dožadovali obyvatelé domů v okolní meziříčské slévárny Zekom. Radnice jim proto vyšla vstříc a nabídla lidem, že mohou sami fungovat jako posuzovatelé. Akce se ale neuskuteční: prostřednictvím radničních dotazníků se totiž do ní přihlásil jeden jediný "čichač".

Tříměsíční průzkum měl od května určit míru pachové zátěže v blízkosti slévárny Zekom na Rožnovské ulici. Čichové vjemy se měly stát hlavním vodítkem pro zjištění intezity zápachu, na který si zdejší obyvatelé dlouhodobě stěžují. Z nezvyklé akce ale nakonec sejde.

"Ze dvou set dotazníků doručených jednotlivým domácnostem se vrátil jediný vyplněný," konstatovala včera meziříčská místostarostka Dagmar Lacinová. Vedení města odhaduje, že nezájem lidí zapříčinily náročné podmínky. "Respondenti musejí sledovat pachovou zátěž systematicky tři měsíce a ve stanovených intervalech," podotkla místostarostka.

Její domněku potvrzují i obavy, které vyslovil ještě před rozesláním dotazníků jeden z obyvatel této části města Jiří Marek, který chtěl do sledování zapojit celou rodinu. "Nejlépe by bylo postihnout celý den, chodíme ale do práce a do školy," připustil už dříve rozpaky Marek.

Kampaň měl zabezpečit odbor životního prostředí po opakovaných stížnostech obyvatel. "Ztroskotala však zejména na nutnosti zaznamenávat čichové vjemy v rozmezí dopoledních a časných odpoledních hodin, kdy bývá zápach nejsilnější. Převážná část lidí je totiž v té době v zaměstnání," konstatoval mluvčí radnice Josef Beneš. Obavy se v tomto případě potvrdily a průzkum se tak konat nebude.

Meziříčská radnice ovšem svého času zvažovala také využití odborných "čichačů", kteří měli pachovou zátěž posuzovat namísto obyvatel Krásna. "Ukázalo se, že výsledky by nebyl závazným podkladem k tomu, aby Česká inspekce životního prostředí uložila slévárně jakákoliv nápravná opatření," vysvětlil Rostislav Frydrych, vedoucí odboru životního prostředí města.

Podle jeho slov již v únoru vyzval inspekci, aby sdělila, jaké kroky vůči slévárně podnikne. "Učinili jsme tak na základě rozptylové studie, kterou jsme nechali zpracovat koncem loňského roku. Podle ní může docházet k překračování čichového prahu pro oxid siřičitý a petrolejové páry. Studie obsahuje návrh opatření směřujících ke zlepšení stávající situace," dodal Frydrych. Město však dosud odpověď neobrželo. "Posíláme České inspekci životního prostředí urgenci," uzavřela místostarostka Lacinová.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů