Pátek, 29. března 2024

Mluvte konečně o energetice

Mluvte konečně o energetice
Zatímco lídři velkých politických stran diskutují o jednom pohlavku nebo se hádají, kdo je víc arogantní a prolhaný, ve světě se rychle mění energetický trh, jak jsme ho dosud znali.
I u nás se leccos mění, a pokud chceme, aby to s námi nedopadlo špatně, musíme o těchto věcech začít seriózně debatovat.


Rusko už je jiné
Rusko už není slabý hráč s podlomeným sebevědomím, jak si ho pamatujeme z 90. let. Nejde jen o jeho jinou, autoritativní vládu. Zdvojnásobení cen ropy a zdražení plynu dělá z ruského státu také dvojnásob sebevědomého hráče.
Rusko na začátku roku z politických důvodů nakrátko přidusilo dodávky plynu na Ukrajinu. A jeho Gazprom staví plynovod pod Baltským mořem, který umožní zásobovat Německo a trestat dosavadní tranzitní země, které by odmítaly poslušnost Rusku.
Když britská vláda jednala o tom, jak zabránit vstupu Gazpromu do soukromého distributora plynu, začalo Rusko vyhrožovat, že budou-li kladeny překážky jeho expanzi do Evropy, může dodávat plyn jinam. Najednou - když se to hodí - argumentuje Rusko svobodným trhem a liberalismem.
Na to odpovídají další mocnosti. Čína, Rusko a Spojené státy rozehrály tvrdou geopolitickou bitvu o energetické zdroje. Čína podporuje jihoamerické levicové populisty v zemích bohatých na ropu a plyn. Rusko zdatně korumpuje středoasijské diktátory. O suroviny ve Střední Asii mají zájem i USA a snaží se zajistit alternativní cesty pro plyn a ropu přes Turecko.
Evropská unie se na mnoho nezmůže, je roztříštěná národními zájmy. Aspoň se zde však diskutuje (byť vlažněji a povrchněji, než by bylo třeba). Jak najít alternativní zdroje typu biopaliv a biomasy, jak vystupovat vůči Rusku coby jednotná síla, zda pouštět Gazprom do evropských energetických firem a jak posílit jadernou energetiku, která by mohla omezit závislost na ropě, plynu i Rusku... A Češi?


Mlčky Rusy vítáme
Právě v těchto dnech podepsal ČEZ smlouvu s ruským koncernem Tvel o dodávkách jaderného paliva do Temelína, místo s americkým Westinghousem. Závislost našeho státu na Rusku se zvyšuje. A my se bavíme o pohlavku.
"Jádrem" to přitom nekončí. S růstem cen energií se otáčí pozornost k uhlí. Ani ne tak k černému, které slouží k výrobě oceli, ale k hnědému, které se používá k vytápění a k výrobě elektrického proudu. Možná nemusíme hned mluvit o "strategické surovině", ale je to téma k diskusi, a kdo už ji má iniciovat a vést, když ne vůdci?
Kontroverzní finančník Pavel Tykač získal čtyřicet procent Mostecké uhelné. Vadí to, nebo nevadí? Zajímá to někoho? Možná to nevadí (liší se řádově Tykač od jestřábů jako Penta nebo J&T?), potíž je v tom, že se Tykač k ničemu nehlásí, místo něj drží podíl anonymní kyperské struktury.
Vláda by však měla znát v uhelném oboru své partnery k jednání, k diskusi o energetické politice a minimálně pro případ nouze.


Bude se mluvit o limitech?
Petr Pudil z Mostecké uhelné včera v rozhovoru pro HN apeloval na zrušení těžebních limitů. Mimo jiné právě kvůli závislosti na drahém ruském plynu.
Je tu opravdu souvislost? Možná ano, ale jaká přesně, když ČEZ energii vyrobenou z uhlí vyváží? Jiří Paroubek před časem přišel s myšlenkou krajského referenda ve věci těžebních limitů. Platí to ještě, nebo se na to zapomnělo?
Má rozhodovat obec, stát nebo kraj? Mohou, nebo nemohou do rozhodnutí mluvit lidé z okolí, kterým se "jenom pokazí výhled"? Mohou v Horním Jiřetíně dostat stejné odstupné jako sedlák Rajter? Na to všechno bych rád slyšel odpovědi. Jenže zdejší politici zřejmě žijí na jiné planetě než já.
jan.machacek@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů