Čtvrtek, 18. dubna 2024

Karviná začne se zkušebním svozem biologického odpadu

Karviná začne se zkušebním svozem biologického odpadu

Ostrava -- Karvinský magistrát od letošního června poprvé zahájí zkušební pravidelný svoz biologicky rozložitelného odpadu. Chce tak vyjít vstříc lidem, kteří žijí v rodinných domech. Město věří, že se mu tím podaří přimět obyvatele ke třídění odpadu, a lidé tak bioodpad nebudou vyhazovat do klasických kontejnerů, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Jaroslav Nakládal.

Mezi biologicky rozložitelný odpad se řadí například odpad z údržby zahrádek, jako je pokosená tráva, listí, zbytky zeleniny a rostlin, padlé ovoce či slupky. Město zatím tento systém zavádí v městské části Karviná-Ráj. "V letošním roce půjde o zkušební provoz, pro který byla vybrána rodinná zástavba. V ostatních městských částech bude odbor životního prostředí svoz bioodpadu zavádět postupně během následujících dvou let," vysvětlil Nakládal.

Na shromažďování odpadu dostanou majitelé rodinných domů od města hnědé pytle. Svoz se bude konat od 2. června do 29. září, a to pravidelně každý pátek. Shromážděný odpad se bude zpracovávat v kompostárně v Horní Suché a kompost se bude využíván pro rekultivaci skládky. Stejný systém před časem zavedl také nedaleký Havířov na Karvinsku. Primátorka Milada Halíková se domnívá, že je třídění odpadů správnou cestou. Svoz ale trvá teprve krátce, nechtěla tak zatím hodnotit jeho efektivitu.

Referentka odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Silvie Součková dnes ČTK řekla, že řada obcí právě nyní začíná s tříděním tohoto odpadu. Kromě Karviné a Havířova tento systém podle ní funguje například v Novém Jičíně či Opavě. "Města k tomu vede legislativa. Do svých plánů odpadového hospodářství si toto města dávala jako navrhovaná opatření, protože cílem je snížit ukládání na skládky," vysvětlila Součková. Dodala, že takto vytříděný odpad může jít rovnou do kompostáren.

V roce 2004 skončilo na skládkách přes 128 000 tun biologicky rozložitelného odpadu, čísla za loňský rok kraj zatím nemá k dispozici.

Martina Kubíčková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů