Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna schválila zákon o zpřísnění dovozu odpadů do ČR

Sněmovna schválila zákon o zpřísnění dovozu odpadů do ČR

Praha -- Za dovoz nelegálního odpadu do České republiky budou zřejmě moci státní orgány udělit pokutu až 50 milionů korun. Rozhodla o tom dnes sněmovna, když schválila novelu zákona o odpadech i s návrhy senátorů. Nynější pokuta za dovoz nelegálních odpadů je maximálně deset milionů korun. Předlohu musí ještě podepsat prezident.

Vysoké pokuty za dovoz odpadů zapracovali již dříve poslanci do předlohy kvůli tomu, že se na českém území objevily tisíce tun protizákonně dovezeného německého odpadu. Předlohu ale před měsícem vrátil sněmovně s pozměňovacími návrhy Senát. Senátoři přísnější opatření proti dovozu nelegálního odpadu nijak výrazně nezměnili. V republice podle odhadů České inspekce životního prostředí leželo ještě před několika týdny v různých objektech zhruba 15 000 tun protizákonně dovezeného německého odpadu, které nedávno přivezlo zhruba 625 kamionů. Například z Libčevsi na Lounsku si ale odpady německé kamiony začaly od počátku května odvážet do spalovny v Sasku-Anhaltsku.

Návrh zákona dává také nové pravomoci policii, a to zaznamenávat a dokumentovat podezřelé okolnosti nasvědčující nelegální přepravě odpadů. Policie pak bude předávat zjištěné podněty orgánům celní inspekce. Další opatření se týká pokut za nelegální dovoz odpadů. Vyšší sankce by měly platit i pro podnikatele, kteří převezmou odpad, ačkoli k jeho převzetí nejsou oprávněni. Pro občany, kteří nepodnikají, by měla za neoprávněné převzetí nebo převoz odpadu hrozit pokuta až do výše jednoho milionu korun.

Senátoři v polovině dubna v příslušné novele navrhli upravit také využívání druhotného odpadu. Chtějí například usnadnit podmínky pro provozování malých kompostáren a zařízení, která ročně zpracují nejvýše 150 tun biologicky rozložitelného odpadu. Rozšířili také povinnost výrobců vozidel, kteří musí zpětně odebírat automobilové vraky -- uložili jim více se zapojit do informační kampaně v této oblasti. Kvůli evropské směrnici senátoři odmítli vyčlenit z odpadů druhotné suroviny, což by také omezilo kontrolu dovozu takto označeného materiálu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů