Čtvrtek, 28. března 2024

Senát: Kraje nemají dotovat hospodaření v lesích

Senát: Kraje nemají dotovat hospodaření v lesích
Praha - Kraje pravděpodobně nebudou muset místo státu přispívat vlastníkům lesů na splnění povinností při hospodaření v lesích. Senát příslušnou poslaneckou novelu lesního zákona zamítl a sněmovna jeho veto už kvůli končícímu funkčnímu období zřejmě nestihne přehlasovat.

Novela by podle senátorů znamenala zvýšené nároky na krajské rozpočty, přičemž prostředky od státu na tyto příspěvky neodrážejí v rámci rozpočtového určení daní plochu lesů v rámci jednotlivých regionů. Ohrozil by prý výkon státní správy v lesním hospodářství. Norma navíc nebyla konzultována ani s kraji, ani se Sdružením vlastníků lesů, uvedl místopředseda výboru pro veřejnou správu Pavel Eybert (ODS).

Kraje proto podle něj s těmito prostředky ve výši zhruba 950 milionů korun ročně nepočítají ani v letošním roce, ani v příštích letech, neboť nemusí takové náklady do svých rozpočtů zařadit. "Pro letošní rok jsou rozpočty krajů schváleny a není vůbec řečeno, jak by se ten letošní rok řešil," řekl senátor.

Adolf Jílek (KDU-ČSL) z hospodářského výboru připomněl, že rozpočtové určení daní rozpočítává peníze podle počtu obyvatel, ale neřeší velikost zalesněné plochy v jednotlivých regionech. "Určité kraje tak byly velmi znevýhodněny proti současnému stavu," podotkl Jílek. Podle Eyberta dosavadní systém funguje velmi dobře a navrhovaná změna "je veskrze nešťastnou normou".

Novela podle něj měla zařadit palivové dříví a slámu do nižší sazby DPH, ale není jisté, zda by to bylo v souladu s evropskými normami. Navíc byly tyto položky označeny v sazebníku chybně, podotkl Eybert.

Poslanec Ladislav Skopal (ČSSD) se bránil tím, že novela měla uvést dotace do lesního hospodářství do souladu s rozpočtovým určením daním. Zpochybnil i Eybertem uváděnou sumu 950 milionů korun s tím, že předloni bylo na příspěvky podle lesního zákona vyplaceno 388 milionů korun. Kraje podle poslance se měly možnost s novelou seznámit, žádné námitky vůči ní neuplatnily.

http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů