Pátek, 19. dubna 2024

Veletržní bulletin č. 3

Ekologické veletrhy Brno 2006
Veletržní bulletin č. 3

Předběžná závěrečná zpráva

V pořadí 12. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY – KANALIZACE a 12. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO se poprvé uskutečnily na brněnském výstavišti pod jednou střechou. Vystavovatelé uvítali propojení oboru vodohospodářství a environmentálních technologií a výsledkem je na tři sta spokojených firem z deseti zemí, kteří se prezentovali v pavilonech B a D i na přilehlých volných prostranstvích a obsadili celkovou výstavní plochu téměř 11 000 metrů čtverečních. Vhodné spojení obou akcí přilákalo jen za první dva dny návštěvníky z 21 zemí ze tří světadílů, celkem se „ekologických veletrhů“ zúčastnilo deset tisíc odborníků.

Vystavovatelé na veletrhu představili téměř 40 novinek, nejlepší z nich byly oceněny v soutěži o Zlatou medaili. Konkrétně šlo o monoblokové uzavírací šoupátko vystavovatele Hawle Armatury spol s. r. o. z Jesenice u Prahy a o podzemní hydrant Supra PE 280 V z Jihomoravské armaturky spol. s r. o., Hodonín. Pět cen bylo uděleno v soutěži Nejlepší stavby vodního hospodářství 2005 a šest stavebních podniků získalo ocenění v soutěži Ekologická stavba roku. Uskutečnila se též 7. vodárenská soutěž zručnosti a soutěž i nejpůsobivější expozici AURA

V rámci odborného doprovodného programu se uskutečnila řada konferencí a seminářů i diskusních setkání a soutěží. K nejvýznamnějším patřil česko-izraelský seminář, v Brně se prohloubila spolupráce obou zemí, která začala před třemi lety. Izraelská delegace, kterou vedl vodní komisař Shimon Tal, vysoce ocenila úroveň a náplň komplexu „ekologických veletrhů“. Na brněnské výstaviště zavítal ministr životního prostředí Maroka Mohamed El Yazghi, který se na něm setkal se svým českým protějškem Liborem Ambrozkem. V Business Centru se uskutečnil workshop sedmi desítek německých a českých firem, který vyústil v řadu konkrétních dohod o partnerské spolupráci. Na půdě brněnského výstaviště se setkali též představitelé Jihomoravského kraje s kolegy z Utrechtu a zasedala Komise Rady Asociace krajů ČR pro životní prostředí a zemědělství.

Nosnou částí doprovodného programu ekologických veletrhů byl tradiční Envikongres – třídenní konference konaná pod záštitou ministerstev životního prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu. V devíti blocích zaměřených především na integrovanou ochranu životního prostředí, odpadové hospodářství, systém účetnictví a reportingu udržitelného rozvoje a problematiku energetické účinnosti vystoupili zástupci ministerstev, vládních a nevládních organizací i průmyslových podniků.

Aktuální téma ochrany před povodněmi bylo prezentováno Českou protipovodňovou asociací v bazénu před pavilonem Z. „Brno se díky němu stalo jediným městem v Evropě, kde je možno předvést různá protipovodňová opatření. Dobře je, že nás navštěvují odborníci, starostové, zástupci veřejné správy,“ řekl prezident asociace. Návštěvníky zaujaly mimo jiné ukázky ochrany rodinného domu i pokládání mostovky speciálním tankem.

 

Základní statistické údaje

2006

Celkem zastoupených firem

300

Počet zastoupených zemí

10

Zahraniční návštěvníci – počet zemí za první dva dny

21

Celková výstavní plocha m2

10 711

 

Řekli o „ekologických veletrzích“:

Libor Ambrozek, ministr životního prostředí: Brno se stává hlavním městem ekologie a životního prostředí. Soustředění obou akcí na brněnské výstaviště je obrovským přínosem a dá se očekávat, že bude přibývat i zahraničních návštěvníků zejména z okolních zemí. Toto výstaviště poskytuje řádově lepší podmínky než pražské. Potkávají se tu výrobci technologií, provozovatelé vodárenských zařízení, zástupci municipalit, starostové apod. Ekologická výstava získala jinou dimenzi a nabývá komplexní rozměr.

Pavel Punčochář, náměstek ministra zemědělství: S ekologickými veletrhy jsem velmi spokojen, vynikající úroveň měl česko-izraelský seminář na téma Průmysl a voda 2006. Všichni hosté z Izraele dostali prostor prezentovat ze své produkce to nejzajímavější pro rozvoj vzájemné spolupráce. Pro české účastníky byly nejatraktivnější témata tzv. malé technologie. Například progres v technologickém čištění odpadních vod a dezinfekce ultrafialovým světlem. Účast a zájem o akci byla vyšší než při prvním setkání s izraelskými partnery v roce 2003. Vedení Veletrhy Brno, a. s. přistupuje k projektu velmi zodpovědně, a to z pohledu zákazníka i uživatele vodohospodářských zařízení.

Karel Tureček, náměstek ministra průmyslu a obchodu: Integrace projektů ENVIBRNO a Vod-Ka do jednoho komplexu vede ke zvýšení prestiže této obsahem významné vodohospodářské a environmentální akce ve střední Evropě. Jsem o tom přesvědčen a ujišťují mne o tom jak ekologové, tak vodohospodáři.

Jiří Wanner, předseda asociace čistírenských expertů ČR: Mám dobrý dojem z úrovní expozic, které jsou na nadstandardní úrovni ve srovnání s největším světovým veletrhem v oboru IFAT. Vždy jsem byl zastáncem toho, aby se výstava Vod-Ka konala v Brně, kde je jeden z nejkrásnějších veletržních areálů v Evropě. Je zde také vynikající servis pro vystavovatele i návštěvníky. Oceňuji bohatý doprovodný program, který se konal po celé tři dny od rána do večera.

Pavel Bobek, vedoucí obchodně ekonomického úseku, zastupitelský úřad Tel Aviv: Můj pocit uspokojení z ekologických veletrhů souvisí se spokojeností celé izraelské delegace. I když téměř všichni členové delegace zde byli poprvé, reagovali na veletrhy velmi pozitivně a velmi se jim líbil výstavní areál, Business Centrum i kongresové prostory. Byl jsem překvapen širokou nabídkou českých i zahraničních firem z Evropy.

Avraham Israeli, člen izraelské delegace: S výsledkem česko-izraelského jednání jsme nad míru spokojeni. Škoda, že nás nemohlo přijet více, neboť v Tel Avivu probíhá v květnu obdobně zaměřený veletrh. Příští rok to určitě napravíme a v Brně se na ekologických veletrzích budeme prezentovat už jako vystavovatelé.

Mohamed El Yazghi, ministr životního prostředí Maroka: Jsem rád, že jsem mohl navštívit „ekologické veletrhy“ v Brně a setkat se na půdě brněnského výstaviště se svým českým protějškem. Hovořili jsme na společné téma – ochrana životního prostředí, vodních toků i lesů. Cílem mé návštěvy byla možnost pro zahájení spolupráce mezi Českem a Marokem v oblasti životního prostředí a vodního hospodářství. Obě země máme podobné problémy, zajímám se o české environmentální technologie. Chceme využít know- how a technologií, které nabízejí české firmy v oblasti vodního hospodářství i životního prostředí.

Hans Peter Buber, majitel rakouské společnosti INAUT Automation: Na veletrhu v ČR jsem poprvé a s účastí jsme velice spokojeni, naše očekávání byla dokonce překonána. Potkali jsme mnoho lidí z branže, se kterými jsme mohli vést jednání. Přestože v Česku máme obchodního partnera, podařilo se nám na brněnském výstavišti uzavřít konkrétní obchod s novým zákazníkem.

Tomáš Drmola, generální ředitel Hawle Armatury spol. s r. o.: Z „ekologických veletrhů odjíždíme s pocitem maximální spokojenosti. Brněnské výstaviště poskytuje veškerou infrastrukturu a dobré zázemí pro vystavovatele i pro návštěvníky. Překvapil nás velký zájme o tuto akci v Brně i o naši expozici. Setkali jsme se zde s obchodními partnery z tuzemska i Slovenska. Navíc jsem získali Zlatou medaili za nejlepší výrobek a představili všechny naše novinky. Jednoznačně jsme dosáhli cíle své účasti a rozhodně přijedeme na další ročník.

Vratislav Cibula, ředitel marketingu ASIO spol. s r. o.: S ekologickými veletrhy jsme velice spokojeni. Spojení výstav Vod-Ka a ENVIBRNO dodalo veletrhu záruku kvality. Oproti výstavám v Praze či Plzni považujeme návštěvnost za velice úspěšnou. Přístup brněnských veletrhů mi připadá velice profesní a vstřícný. I doprovodný program byl mnohem zajímavější, intenzivnější a bohatší. Účast na veletrhu se nám určitě vyplatila a splnila svůj účel. Příští rok se bude naše firma prezentovat v Brně ještě ve větším rozsahu.

 

 

Příští ročník veletrhu se koná 29. – 31. května 2007

 

Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.

Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Paris.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů