Čtvrtek, 28. března 2024

Studie: Byrokracie stojí firmy 86 miliard ročně

Studie: Byrokracie stojí firmy 86 miliard ročně
Byrokracie a pobíhání po úřadech stojí české firmy a podnikatele 86 miliard korun ročně. Odhaduje to Hospodářská komora s odkazem na studii Úřadu vlády.
České zákony podle studie vyžadují po podnikatelích, aby úřadům hlásily celkem 2164 různých činností. Obzvlášť náročné na běhání po úřadech je údajně především stavební řízení.
"Žadatel dnes musí předkládat dokumenty, kterými již státní správa disponuje, jako například výpis z katastru nemovitostí," tvrdí prezident Komory Jaromír Drábek.
Se stavebními předpisy a liknavostí úředníků mají špatné zkušenosti i samotné firmy. Úřady prý s potřebnými rozhodnutími nijak nespěchají a vždy využijí maximální povolený čas, který jim přiznává zákon.
"Vyřízení všech stavebních povolení a dalších náležitostí trvá půl až tři čtvrtě roku, zatímco třeba v Německu to je pouze jeden měsíc," tvrdí personální manažer plzeňského výrobce televizorů Panasonic AVC Networks Czech Pavel Ratislav. Jeho firma si s byrokracií užila své, když potřebovala rozšířit svůj areál.
Stavební řízení navíc mívá velký počet účastníků a například různé neziskové či ekologické organizace prý dost často celé řízení neúměrně protahují pomocí různých odvolání.
Na potíže při získávání stavebního povolení v Česku upozorňuje i Světová banka. "Vyjednávání s úřady trvá tak dlouho, že se dokonce i národní stadión v Praze (hokejová Sazka Arena) začal stavět bez stavebního povolení," uvedla loni ve studii Doing Business 2006.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů