Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lukavice - Tisíce tun ropných látek. S takovým dědictvím se už řadu let potýkají v obci Lukavice na Chrudimsku. Společnost Ekomonitor nyní dokončuje analýzu rizik pro okolní krajinu.
Odborníci si se starostou obce Josefem Doležalem celou skládku prohlédli. Na té bylo zatím odhaleno na 4000 tun ropných látek.
Podle firmy Vodní zdroje Ekomonitor, která provádí podrobný výzkum, je skládka znečištěna i rafinačními zbytky a kyselými vodami ze šachet po těžbě pyritu. Podle dostupných informací je ekologické zatížení lokality ještě větší, než se původně očekávalo. Obec má proto obavy o kvalitu vody ve studních, které se nacházejí v nedaleké zahrádkářské a chatové kolonii.
"Rozsah rizika zkoumáme pomocí několika speciálních vrtů," podotýká Jan Kašpar z Ekomonitoru. Jedno je jisté - ať už budou výsledky průzkumu jakékoliv, obec samotná nikdy nebude mít dost prostředků lokalitu sama sanovat. "Jde totiž o částku v řádech několika desítek milionů," přibližuje starosta. Záleží tedy na kraji.

Litoměřicko - Ovocnářům začalo kritické období. V sobotu se regionem přehnal první silný vítr, v noci na včerejšek další. Pěstitelé zatím škody nehlásí, ale mají se na pozoru. Ze zkušeností z předchozích let vědí: Proti přírodě jsme takřka bezmocní.
"V sobotu jsme byli svědkem jevu zvaného húlava," uvedla pozorovatelka doksanské observatoře Václava Junková. Znamená to, že takřka z bezvětří se zvedne velmi silný vítr, jehož největší síla trvá poměrně krátce a po několika minutách ustává. "Nebezpečí je právě v tom, že vítr přijde rychle," uvedla Václava Junková.
V Doksanech v sobotu naměřili rychlost větru kolem dvaceti metrů za sekundu, největší sílu měl mezi jedenadvacátou a dvaadvacátou hodinou. V pondělí se při bouřce síla větru pohybovala v Doksanech kolem 16 metrů za sekundu.
"Škody jsme žádné nezaznamenali. Plody jsou zatím malé, takže je vítr neshodil," uvedl ovocnář ZD Klapý Vítězslav Houdek.
Ztráty nemusí počítat ani v Liběšicích. "Počasí budeme sledovat až do srpna. Jestli nás příroda nezasáhne, mohla by být dobrá úroda," řekl ovocnář ZD Liběšice František Kratochvíl.
Ovocnářům příliš nevyšel loňský rok. Úroda třešní pomrzla, zasaženy byly i jabloně a meruňky. Rok předtím poničily úrodu zase kroupy. Letos ovocnáři zaznamenali jen větší výskyt okusů zvěře, která byla z dlouhé zimy vyhladovělá.

Chrášťany - Skládka odpadu finišuje. "Je již před dokončením, do konce měsíce by to mělo být hotové. Vzali jsme si úvěr tři miliony korun," řekl včera starosta Miroslav Jiříček. "Také připravujeme s Jadernou elektrárnou Temelín sportovní a kulturní akce. Peníze jsme na ně od nich dostali jako sponzorský dar," dodal.

Americká Sněmovna reprezentantů včera schválila plán zahájení těžby ropy v chráněné Arktické národní rezervaci na Aljašce. Těžbu prosazuje vláda prezidenta George Bushe. Proti plánu se už dříve postavila řada opozičních demokratů a hnutí na ochranu přírody.

Oblast tropického podnebí na Zemi se rozšířila od roku 1979 o 225 kilometrů, ale není jasné, zda jde o přírodní jev, nebo o důsledek globálního oteplování. Napsala to včera agentura AFP s odvoláním na studii amerických vědců, kterou zveřejňuje poslední číslo odborného časopisu Science.
Postup tropického klimatu o dva stupně pozemské délky může vysvětlit sucha a neobyčejné snížení dešťových srážek v subtropických oblastech amerického jihozápadu a v oblasti Středozemního moře, uvedli vědci.
"Pokud se potvrdí a bude pokračovat šíření oblasti tropického klimatu, bude to znamenat postup pouští ze subtropů do hustěji obydlených oblastí," uvedl Thomas Reichler, meteorolog z Utažské univerzity a jeden ze spoluautorů studie.
Podle jeho spolupracovníka Johna Wallaceho rozšíření tropů o další dva až tři stupně délky během tohoto století posune hranice Sahary o stovky kilometrů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů