Pátek, 29. března 2024

Jáva platí za to, že podcenila přírodu

Jáva platí za to, že podcenila přírodu
Zoufalství přeživších, kteří hledají v troskách domů své blízké, avšak žádné překvapení pro odborníky. Spíše naplnění jejich varování. To přineslo v sobotu jižní části indonéského ostrova Jáva zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály. Otřesy půdy snadno bořily špatně postavené domy v hustě obydlené oblasti u města Yogyakarta. Stavby se zhruba v šest hodin ráno místního času hroutily na obyvatele, kteří většinou ještě spali.
O život přišlo podle oficiálních údajů 4611 lidí. Nemocnice nezvládaly příval 20 tisíců zraněných, z nichž mnozí museli strávit noc na neděli pod širým nebem, protože pro ně uvnitř klinik nezbylo místo. Pracovníci humanitárních organizací měli plné práce se zajišťováním potravin a provizorních přístřešků pro přibližně 200 tisíc obyvatel, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Obraz zkázy
V nejvíce postiženém okrese Bantul se zřítilo 80 procent domů. Vzduch byl včera podle svědků nasycen zápachem rozkládajících se mrtvol.
"Musím znovu začít budovat svůj život od nuly," řekl agentuře AP místní obyvatel Poniran, který přišel o pětiletou dceru Ellie. Když ji ze sutin ložnice vyhrabal, ještě dýchala. Umřela v nemocnici, kde se stovkami dalších čekala na ošetření. "Její poslední slova byla: tatínku, tatínku," uvedl Poniran.
Poblíž silnic vyrostly řady provizorních stanů z plastových fólií. Jak je u muslimů obvyklé, velká část mrtvých byla pohřbena do hromadných hrobů již v sobotu a v neděli. Má se za to, že pod troskami je ještě mnoho lidí. Yogyakarta leží nedaleko sopky Merapi, která si před dvěma týdny vynutila evakuaci tisíců lidí, protože hrozila její erupce. Někteří vulkanologové soudí, že otřesy mohly způsobit změny, které povedou k brzkému výbuchu sopky. Epicentrum zemětřesení bylo jen 80 kilometrů od Merapi.
Otřesy postihly nejen lidi, ale i historické památky. Škody vznikly poblíž Yogyakarty na hinduistickém chrámovém komplexu Prambanan z 9. století. "Zhroutily se kamenné zdi, spadlo i několik památníků. Potrvá měsíce, než přesně stanovíme škody," řekl šéf yogyakartského úřadu pro archeologické památky Agus Waluyo.
Nedotčena naproti tomu zůstala buddhistická svatyně Borobodur ze sedmého století. Oba chrámové areály navštěvuje každoročně kolem miliónu turistů.

Chatrné domy
Zhruba rok a půl po zpustošení způsobeném vlnami cunami, která jen v provincii Aceh na ostrově Sumatra usmrtila nejméně 131 tisíc lidí, čelí Indonésie další velké přírodní katastrofě. Nebo - jak upozorňují odborníci - své nepřipravenosti čelit přírodním neštěstím.
"Zemětřesení není smrtící samo o sobě, lidi zabíjejí trosky budov poničených otřesy," zdůrazňuje stavitel Sarwidi z Indonéské islámské univerzity. Naléhavě nutné podle něj je, aby lidé v oblastech, kde jsou zemětřesení častá, bydleli v domech odolných vůči otřesům.
"Když budeme vybízet lidi, aby stavěli domy odolné zemětřesením, můžeme zabránit tomu, aby se z takových přírodních jevů stávaly katastrofy," soudí Sarwidi.
To je ale v chudé Indonésii dosud spíše zbožným přáním. Většina indonéského území je vystavena častým otřesům, avšak obyvatelé a úřady se chovají, jako by tomu tak nebylo.
Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono na zemětřesení na jihu Jávy zareagoval rychle: již v sobotu navštívil postižené oblasti, nařídil záchranářům pracovat bez přerušení a armádě pomáhat při evakuaci obětí. Pak strávil noc ve stanovém táboře s těmi, kdo otřesy přežili.
Problémem je ale chování indonéských úřadů v době před katastrofou. Již například tým stavebních odborníků z australské agentury AusAID loni upozornil, že k rozsáhlým škodám, které v Indonésii vyvolávají otřesy půdy, přispívají špatné architektonické projekty, stavební postupy, chabá údržba budov, nízká kvalita stavebních materiálů a nedostatečný stavební dohled.
"Přesvědčili jsme se, že místní stavební úřady nemají prostředky na účinný dohled nad novými stavbami," uvedl tým ve své zprávě.

Zemětřesení v Indonésii

Asie - kontinent nejčastěji postižený zemětřesením
Největší asijská zemětřesení posledních deseti let, podle počtu obětí:
Nejméně 216 828 - prosinec 2004 - otřesy o síle 9,1 stupně Richterovy škály s epicentrem u indonéského ostrova Sumatra vyvolaly mohutné cunami, které zpustošily pobřeží jihovýchodní Asie; zahynuly i stovky cizinců, včetně osmi Čechů.

Přes 87 000 - říjen 2005 - až 7,7 stupně, pákistánský Kašmír, zasažena i Indie a Afghánistán.
30 000 - leden 2001 - 7,9 stupně, západoindický svazový stát Gudžarát, Pákistán a Nepál.
26 000 - prosinec 2003 - až 6,8 stupně, provincie Kermán na jihovýchodě Íránu, zcela zničeno historické město Bám.
Přes 4000 - květen 2006 - 6,2 stupně, bývalé indonéské hlavní město Yogyakarta a jeho okolí na ostrově Jáva.
4000 - únor 1998 - 6,1 stupně, afghánská provincie Tachár
3400 - září 1999 - 7, 6 stupně, Tchaj-wan
3000 - květen 1998 - 6,9 stupně, severní Afghánistán.
2000 - květen 1997 - 7,1 stupně, Írán

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů