Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slovanské gymnázium Olomouc – pilotní střední školou Klubu ekologické výchovy

Slovanské gymnázium Olomouc – pilotní střední školou Klubu ekologické výchovy

V letošním školním roce vstoupilo Slovanské gymnázium do projektu  "Pilotní střední škola Klubu ekologické výchovy a přípravy učitelů pro vzdělávání k udržitelném­u rozvoji ". Tento projekt je realizován Klubem ekologické výchovy – KEV – jehož členem je Slovanské gymnázium již delší dobu. Toto profesní občanské sdružení se zaměřilo na environmentální vzdělávání. Do projektu, který spolufinancuje Evropský sociální fond, je zapojeno 12  středních škol ČR. Jeho vyvrcholením bude mezinárodní konference.

 Program povede studenty k pochopení dynamicky se vyvíjejících vztahů mezi člověkem a prostředím. Každá oblast života bude mapována a posuzována z různých úhlů a pohledů, a to z hlediska ekologického, ekonomického, vědecko-technického, politického, ale také občanského. Cílem  projektu je, aby  studenti chápali vývoj na Zemi v širokých souvislostech, uvědomili si vlastní odpovědnost vůči budoucnosti naší planety a tomu přizpůsobili svůj životní styl a hodnotovou orientaci.

     Realizace projektu byla na Slovanském gymnáziu zahájena v prosinci r.  2005. Vytvořil se školní realizační tým, který shromažďuje a kriticky posuzuje materiály z různých oborů. Výsledkem jeho práce bude Školní vzdělávací program pro environmentální vzdělávání studentů gymnázia.. Projekt předpokládá rovněž spolupráci s místními organizacemi, které se věnují této problematice, např.Středisko ekologické výchovy SLUŇÁKOV.

     V rámci přípravy pedagogů pro environmentální vzdělávání se uskutečnil ve středu 17. 5. 2006 na Slovanském gymnáziu seminář ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA JAKO PRŮŘEZOVÉ TÉMA VE  ŠKOLNÍM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU. Přednášela RNDr. PhDr. Danuše Kvasničková, CSc., nositelka mezinárodního ocenění „UNEPu“, GLOBAL 500 " a ceny ministra životního prostředí ČR.

 

 

 

Mgr.Jana Jakubcová SGO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů