Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ropa bude drahá nejméně příští dva roky

Ropa bude drahá nejméně příští dva roky
Ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Claude Mandil předpokládá, že světové ceny ropy zůstanou vysoké ještě nejméně dva až tři roky. Důvodem je silná světová poptávka a napjaté zásobování trhu. Mandil to řekl během australské konference o ropném průmyslu a plynárenství. Šéf IEA dále uvedl, že společnosti z odvětví stále neinvestují dost prostředků do průzkumu nalezišť, aby těžba mohla růst nebo se alespoň udržela na současné nedostatečné úrovni.
Ropa se v závěru dubna vyšplhala na nové historické maximum nad 75 dolary za barel, ale hned v dalších dvou dnech zamířila prudce dolů. Ropné koncerny musí podle Mandila vzít vysoké ceny ropy jako dané a musí průzkum urychlit. Firmy podle Mandila neinvestovaly dost posledních 20 let. "Je to cyklické odvětví. V 90. letech jsme měli nízké ceny, což bylo pro investice do budoucí produkce nešťastné. Nyní musíme investice urychlit, výsledky to ale nepřinese přes noc," uvedl.
Šéf agentury se zastal využití alternativních zdrojů energie, aby se deficit v zásobování trhu zaplnil. Jaderná energie bude mít podle Mandila bezpochyby vyšší podíl ve světové produkci elektřiny, protože zažívá svou renesanci jako zdroj s nízkými emisemi. Mandil také podporuje výrobu etanolu, s nímž se dá mísit benzin a vzniká ekologičtější palivo. V otázce dlouhodobého řešení nedostatku paliv je Mandil spíše pro etanol než pro zemní plyn především kvůli cenám a doporučuje, aby se na jeho produkci zaměřily spíše rozvíjející se než vyspělé státy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů