Sobota, 20. dubna 2024

Jak Pitr (možná) ke štěstí přijde

Jak Pitr (možná) ke štěstí přijde
Kauza biolíh čím dál víc zasahuje ze sféry kriminální do politické. Kromě rozlousknutí vazeb mezi podsvětím a politiky je však třeba vyřešit další otazníky, které biopaliva vyvolávají. Vše se přitom točí kolem podnikatele Tomáše Pitra, "nepřítele státu", jenž ovládá klíčovou firmu na výrobu biopaliv Setuzu. Zdá se přitom, že Pitrovi hraje vše do karet.
Zítra měla vláda rozhodovat o tom, zda a jak zavedení biopaliv podpořit. Po všech průšvizích by byl jasně nejlepší systém bez dotací: ať rozhodne o úspěchu producentů biolihu či bionafty trh.
Kabinet se včera rozhodl, že verdikt o systému padne až po volbách. Nicméně ministr zemědělství Jan Mládek návrh zítra předloží a jeho úřad se už dal slyšet, že by výrobci biopaliv dotace dostávat měli. Vydatný díl z několika miliard by připadl právě na Setuzu.
Pozoruhodný je v této souvislosti i způsob, jímž vláda hodlá ukončit majetkové spory o samotnou Setuzu. Poté, co v ní kvůli exministru Jaroslavu Palasovi ztratil stát vlastnický podíl, zbyl vládě ještě další silný trumf: Setuza dluží státu čtyři miliardy korun.
Zprvu se Mládek kasal, že tuto pohledávku hodlá opět přeměnit na státní podíl ve firmě. Kdyby Pitr na kapitalizaci dluhu nepřistoupil, hrozil Mládek posláním Setuzy do konkurzu. Ze silných řečí ale nezbylo nic. Mládek nakonec jen vyhlásil na koupi dluhu výběrové řízení. Ani toto řešení však není tak průzračné, jak se může zdát.
Pravda, dluh si tak může koupit každý. Ale prakticky to bude mít smysl pouze pro toho, kdo se domluví s Pitrem. Ten Setuzu ovládá, a na její akcie už podepsal opci s investiční skupinou PPF. Vítězem tendru tak bude přímo PPF, nebo firma s ní domluvená. Dá se jen spekulovat, zda mohlo něco podlomit Mládkovu původní odvahu. Byla to obvinění v tisku, že je napojen na vlivného advokáta Miroslava Janstu? Jansta byl mimochodem loni pověřen tím, aby zorganizoval tendr pro biolihovary, který pak vláda s ostudou zrušila...
Buď jak buď, Pitr se jeví nečekaným vítězem bitvy o biopaliva. Může vydělat nějakou tu miliardu, když se mu podaří prodat Setuzu PPF, která ji pak nepochybně ještě zhodnotí. A pokud kabinet opravdu rozhodne, že podporu získají výrobci biopaliv, pak to budou zase stamilióny hlavně pro Setuzu.
Zcela neznámá ve hře o biopaliva tak zbývá vlastně jen jedna věc: dnes má začít odvolací soud s Pitrem. Bude rozhodovat, zda se podnikatel před jedenácti lety nedopustil údajného daňového podvodu - nebo ho opravdu pošle na osm a půl roku za mříže.
martin.marik@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů