Neděle, 5. května 2024

Trh s povolenkami vyvolává spory

Trh s povolenkami vyvolává spory
Trh s emisními povolenkami, který se před dvěma týdny prakticky zhroutil a srazil dolů i ceny elektřiny i akcií energetických firem, opět ožívá. Povolenky se v posledních dnech prodávají za cenu lehce nad 18 eury, což je dvojnásobek extrémně nízkých cen z poloviny května.
Ceny povolenek, jež ještě před měsícem stály přes třicet eur, se prudce propadly poté, co Evropská komise zveřejnila, že místní firmy loni vypustily do ovzduší o 2,4 procenta oxidu uhličitého méně, než na kolik mezi ně bylo rozděleno povolenek. Povolenky na trhu přebývají - a to i přesto, že původně bruselští úředníci chtěli dát firmám naopak povolenek méně, než kolik budou činit jejich skutečné emise. Podniky to mělo nutit k investicím do ekologických opatření a emisních úspor.

Pudil: Zcela zbytečný trh!
Trh s povolenkami má význam nejen pro firmy, které tyto poukázky na vypouštění emisí do ovzduší potřebují ke svému provozu, ale ovlivňuje také cenu elektřiny.
Když před měsícem začala cena povolenek klesat, prodávala se v Německu megawatthodina elektřiny na příští leden za více než 57 eur.
Před dvěma týdny, kdy povolenky klesly na minimum, stála tatáž elektřina necelých 49 eur za megawatthodinu, včera její cena činila téměř 55 eur. "Výkyvy v ceně povolenek v rozmezí pěti, šesti eur se odrazí na cenách elektřiny tak třemi čtyřmi eury," vysvětluje analytik firmy Atlantik FT Roman Cenek.
Odborníci teď s napětím sledují, jak se bude trh s povolenkami vyvíjet dál. Část jich je přesvědčena, že přebytek povolenek nad skutečnou potřebou firem bude trvat po celé první tříleté období fungování systému, tedy až do roku 2007. Cena povolenek podle nich spadne k nule a systém nebude nutit firmy, aby snižovaly emise.
"Teď sice navzdory očekávání cena povolenek trochu stoupla, ale jen důsledkem toho, že firmy s povolenkami skoro přestaly obchodovat. Nabídka je slabá a kupuje jen ten, kdo opravdu musí. Trvá nervozita, není shoda o tom, jaká má tržní cena povolenek být," míní makléř Tomáš Dzurilla ze společnosti Pravda Capital.
"Zavedení povolenek byl obrovský omyl," prohlásil Petr Pudil, spolumajitel skupiny Czech Coal, která ovládá mostecké doly a angažuje se také v energetice. "Systém vůbec není ekologický a vede jen k jedinému - ke zdražování energie," tvrdí. Řada firem podle něj na povolenkách vydělává jen proto, že jich získaly nadbytek. "Nevím o nikom, koho by to stimulovalo k emisním úsporám. V USA, Austrálii i Asii, že tam všude jdou odlišným způsobem, který opravdu motivuje ke změnám. Zato v Evropě se jen vytvořil umělý trh s obrovskými výkyvy, který jen zbytečně zatěžuje spotřebitele," dodává Petr Pudil.

ČEZ: systém nás nutí šetřit
Jiní odborníci ale hodnotí trh s povolenkami opačně. "Přebytek povolenek vznikl do značné míry tím, že firmy do úspor emisí už začaly investovat," tvrdí Martin Cmíral, odborník na obchod s povolenkami z firmy ČEZ. Cmíral zastupuje Česko v expertní skupině Evropské komise, jež zkoumá dopady systému na chování firem. Přebytek podle něj nemusí být vadou, ale spíš dokladem, že nový nástroj funguje. Cmíral argumentuje zkušenostmi z vlastní firmy, jíž se prý vyplatilo spořit emise a přebytečné povolenky prodávat.
"ČEZ třeba začal upřednostňovat výrobu v černouhelné elektrárně Dětmarovice. Výroba je tu sice dražší než v hnědouhelných zdrojích, ale ty mají vyšší emise. Urychlujeme opravy elektráren, investujeme do modernizací. Celkem se u nás loni uskutečnilo sedmnáct velkých a šestnáct drobnějších akcí, aspoň zčásti motivovaných snahou snížit emise," říká manažer, jehož firma na obchodech s povolenkami loni vydělala přes miliardu korun.
Jak se povolenkový systém osvědčí a zda se díky němu podaří dotlačit všechny evropské státy k plnění Kjótského protokolu, to ukáže hlavně druhé období od roku 2008. Požadavky na povolenky z jednotlivých zemí začíná Brusel shromažďovat už letos. A je skoro jisté, že už nebude při rozdělování tak velkorysý jako dosud.
Postihne očekávaná restrikce české firmy? To zatím těžko říct. Cmíral soudí, že země, jež Kjótský protokol už dnes plní, klidně mohou dostat maximální příděl povolenek.
"Ať mají málo ti, kdo Kjótský protokol neplní, jako Španělsko či Itálie. K úsporám jsou totiž motivováni i ti, kdo mají povolenek dost - stimulem je tržní cena, za niž se povolenky prodávají," tvrdí expert ČEZ, podle něhož řada průmyslových firem zisky z povolenkového obchodu investuje do snižování emisí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů