Pátek, 29. března 2024

Nová fľaša zníži objem odpadu

Nová fľaša zníži objem odpadu

LONDÝN - Do britských obchodov dorazili "revolučné" ekologické plastové fľaše, ktoré sa v prírode rozložia. Fľaše, vôbec prvé svojho druhu, sú vyrobené z obilnín a na komposte v záhrade sa rozložia už za pár mesiacov. Ekológovia dúfajú, že budú znamenať koniec haldám nahromadeného plastu, napísal britský list The Independent.

Bežná plastová fľaša sa rozloží až za 1000 rokov. Novú fľašu vyrobila nová spoločnosť Belu a jej vedenie verí, že sa v Británii zvýši dopyt po podobných výrobkoch. "Možnosti, ako pomôcť planéte, sú obrovské," povedal predstaviteľ firmy Mai Simonsen.

Fľaša s vodou od Belu sa predáva za zhruba 45 pencí (asi 20 korún). Výťažok z predaja pôjde na charitatívny projekt pre Afriku a Indiu. Jeden predaný kus údajne zaistí pitnú vodu pre jednu osobu v týchto oblastiach na mesiac.

Ochrancovia prírody síce podobné produkty vítajú, ale na druhej strane tvrdia, že odpadu bude stále veľa. Viacero výrobkov podľa nich vôbec netreba kupovať a balená voda vraj patrí medzi ne.

Nedávna štúdia amerických vedcov ukázala, že balená voda je pre životné prostredie desaťtisíckrát škodlivejšia než bežná voda z kohútika. Je to dané jej spracovaním, balením a dopravou. "Prečo nepijeme vodu z kohútika? Potrebujeme vôbec balenú vodu? Potravinársky priemysel nám predáva niečo, čo vôbec nepotrebujeme," povedala Anna Watsonová z organizácie Priatelia Zeme.

Briti produkujú v porovnaní so zvyškom Európy, predovšetkým s niekdajšou európskou pätnástkou, oveľa viac odpadu. Používajú dvadsaťkrát viac plastu než pred 50 rokmi. V ostatných európskych krajinách sa oveľa viac dbá aj na recykláciu.

O výrobu ekologických fliaš sa pokúša napríklad aj spoločnosť Coca-Cola, ktorá zamýšľa svoju súčasnú plastovú nádobu stenšiť. Spoločnosť Tesco hodlá do konca roku zaviesť v Británii rozložiteľné igelitové tašky.

Zdroj: www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů