Čtvrtek, 28. března 2024

Češi jsou po Německu druhou zemí EU v recyklaci obalů z plastu

Češi jsou po Německu druhou zemí EU v recyklaci obalů z plastu

Praha -- Česká republika se umístila za Německem na druhém místě unijního žebříčku recyklace plastových obalů. V recyklaci skleněných a papírových odpadů se řadí mezi přední státy unie. "Vyplývá to z údajů o recyklaci obalových odpadů v zemích EU, které ministerstvu životního prostředí poskytla Evropská komise," informovala ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Už loni splnilo Česko v předstihu požadavky EU na recyklaci a využití obalového odpadu vyjma kovového. Unijní kvóty mají staré země EU splnit do konce roku 2008, nové do roku 2012.

Loni bylo v Česku uvedeno na trh 850 000 tun obalů, přičemž 60 procent z nich bylo recyklováno. Nejvíce se recyklují papírové obalové odpady, znovu využito je jich zhruba 84 procent, a skleněné obalové odpady se 75 procenty recyklace. Plastových obalů se předloni recyklovalo 44 procent, kovových 35 procent.

V Česku končí na skládkách pětkrát více obalového odpadu, než je ho spalováno. Spaluje se výrazně méně než v ostatních zemích EU, což se zřejmě změní po roce 2009, dokdy mají být uzavřeny skládky nevyhovující evropským standardům.

Češi podle Šůlové považují třídění odpadů za stále důležitější. Doma odpad třídí dvě třetiny populace. Ke konci loňského roku bylo na území Česka rozmístěno přes 128 000 kontejnerů na tříděný sběr odpadu v 5221 obcích. Nejhustší sběrnou sítí je sběrná síť na plasty.

Slabým článkem třídění je v Česku bioodpad. Ve městech teprve začínají vznikat obecní třídírny a kompostárny.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů