Pátek, 26. dubna 2024

V Sosnové jsou stále odpady, podnikatelka dostane další pokutu

V Sosnové jsou stále odpady, podnikatelka dostane další pokutu
SOSNOVÁ - Ještě jedna budova plná stovek tun německého odpadu zůstává v bývalém zemědělském podniku v Sosnové na Českolipsku. Šluknovská podnikatelka ho měla legálně zlikvidovat do konce dubna a kvůli překročení stanovené lhůty dostane od ČIŽP pokutu. Může jít až o milion korun, řekla ředitelka České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci Hana Kolářová.

Za skladování obrovského množství odpadu dovezeného tajně z Německa obdržela podnikatelka již před pěti měsíci pokutu 300.000 korun. "Výši další pokuty zatím neprozradíme," dodala Kolářová. Podle ní odpady ze Sosnové nezmizely, protože se porouchala technika na jejich odvážení. Podnikatelce také došly peníze na platby za jejich likvidaci nebo za další zpracování.

"Dvě menší ze tří budov, kde odpady původně ležely, jsou prázdné. Venku před nimi jsme ve čtvrtek viděli jeden balík s odpady," uvedla Kolářová. V polovině dubna se v bývalém teletníku a seníku v Sosnové skrývalo přibližně 1800 tun odpadů a na začátku května zhruba 800 až 900 tun. "Těžko odhadovat, kolik odpadů tam zůstává nyní," řekla Kolářová. Na začátku letošního roku v Sosnové bylo asi 2600 tun dopadů a loni na podzim 7000 tun. V odpadech se kromě plastů vyskytuje také nejvýše sedm procent textilu, dřeva nebo kovů. Soudní znalec v nich neobjevil žádné nebezpečné příměsi, jež by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí.

"Podle hygieniků nehrozí v Sosnové ani žádná infekce," řekla Kolářová. ČIŽP prověřila, kam podnikatelka odpady ze Sosnové vozila. Zatím inspektoři nezjistili, že by končily v meziskladech nebo v přírodě. Nákladní auta dopravovala odpady buď na skládky, nebo k dalšímu zpracování. K bývalému zemědělskému podniku přijíždějí velmi často policejní hlídky. Nechtějí, aby v Sosnové odpady někdo zapálil jako v Libčevsi na Lounsku. Dým z požáru by zasáhl nejen Sosnovou, kde žije přes 700 obyvatel, ale i okraj čtyřicetitisícové České Lípy. Necelých 50 metrů od skládky stojí 12 domů.

V Libereckém kraji leží zhruba 8000 tun německého odpadu v Arnolticích, v Černousích a v Dolní Řasnici na Frýdlantsku. Jde převážně o textil a o plasty. Ze všech míst musí zmizet do konce září. V Arnolticích a v Dolní Řasnici vzniknou třídicí linky a odpady z nich poputují k dalšímu zpracování. Podnikatelka z Frýdlantu dostala za nelegálně dovezené odpady pokutu 250.000 korun.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů