Úterý, 19. března 2024

Ekologočití aktivisté mohou legálně vypouštět vzduch z pneu velkých čtyřkolek

Ekologočití aktivisté mohou legálně vypouštět vzduch z pneu velkých čtyřkolek

Pokud by se čeští ekologové chtěli jít inspirovat do nějaké evropské země, pak by jistě měli navštívit Belgii. Tamní "ochránci přírody" patří mezi nejtvrdší jádro ekologů. Jednou z jejich činností je boj proti vozům SUV a vozům s náhonem na všechna kola.

Zhruba od podzimu mají majitelé těchto vozů v Bruselu, ale i jiných městech velké problémy. Pokud totiž nechají přes noc svůj vůz zaparkovaný venku, ráno zjistí, že jim někdo vypustil vzduch z pneumatik. Tímto bojem chtějí radikální ochránci přírody přinutit tyto majitele, aby vyměnili své vozy za menší, které nebudou takovou zátěží pro životní prostředí. Hnutí Flagadas (dle ptačího kresleného hrdiny, který vyhání z lesa vetřelce) totiž mají za to, že tyto vozy příliš znečišťují ovzduší, zabírají mnoho místa a svou konstrukcí ohrožují lidi a menší auta.

Přestože by se mohlo zdát, že vypouštění pneumatik by mohlo být chápáno jako přestupek, před pár dny jim jejich činnost posvětila samotná vláda, která jim dala za pravdu. Navíc i ministryně spravedlnosti prohlásila, že vypouštění vzduchu z pneu není zločinem, protože nedochází k poškozování majetku a auto lze nadále používat.

Celým případem a posouzením zákonnosti takového jednání se budou nyní zabývat soudci, kteří musí jasně říci, zda vypouštění vzduchu z pneu je přestupkem, trestným činem, nebo legální formou protestu. Na jedné straně stojí aktivisté, kteří prohlašují, že vzduch je zadarmo, a tak nemůže vzniknout žádná škoda, na druhé straně jsou právníci poškozených, kteří poukazují, že majitel takového auta musí po vypuštění pneu volat firmu, jenž mu na místě doplní vzduch, nebo musí volat odtahovou službu, aby vůz odvezli ke kompresoru. Tím vznikají následné náklady a navíc majitelé vozů mohou žalovat "ekology" za ušlý zisk.

Do rozhodnutí soudu, které může trvat i několik měsíců, bude vypouštění pneu v Belgii legální. Možná by stačilo, kdyby zmínění aktivisté vypustili vzduch z pneu ministryni spravedlnosti, nebo třeba manželce předsedovi Evropské komise, které vlastní vozy SUV s náhonem na všechna kola.

Zdroj: www.autorevue.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů