Čtvrtek, 28. března 2024

Setuza "jede" - bez ohledu na aféry

Setuza "jede" - bez ohledu na aféry
Jedeme v nepřetržitém provozu, a stejně ani nestačíme uspokojit poptávku," říká Jiří Dupal, šéf výroby surovin pro biopaliva v olomouckém závodě firmy Setuza. Auta i vagóny, na jedné straně navážející do továrny řepku a na jiném konci odvážející metylester, základ bionafty, jeho slova plně potvrzují.
Tohle že je tedy firma, které nedávno ministr zemědělství hrozil exekucí, jejíž majitel dnes opět stojí před soudem, a kolem níž se neustále točí největší aféry v zemi?

Na plat skandál vliv nemá
I další hovor s lidmi v olomouckém podniku potvrzuje, že navzdory skandálům Setuza šlape dál.
"Chlapi u piva samozřejmě mluví o tom, co se o firmě říká a píše, ale naštěstí to na nás nemá žádný dopad. Každopádně to neovlivňuje zaměstnanost nebo naše platy, což lidi pochopitelně zajímá nejvíc," říká i šéf výroby Petr Smékal.
Stejně to vidí také Roman Kawij, jenž má na starost plnírnu potravinářských olejů. "Aféry nám zatím nedělají problém," říká.
Průměrný plat v celé firmě je přitom přes dvacet tisíc korun. Z necelých 1400 lidí v roce 2002 zůstala do loňska asi tisícovka, to ovšem firma přičítá využití lepších technologií.

Vývoz jde bez dotací
Také Dupal zdůrazňuje, že lidé v provozu berou aféry s rezervou, nepitvají se v nich. "Rozhodující je, že máme pořád odbyt," zdůrazňuje. Mluví přitom o metylesteru řepkového oleje.
Setuza je i největším domácím výrobcem jedlých olejů a tuků. Ale její perspektiva je hlavně v surovinách pro biopaliva. Metylesteru ročně vyrobí kolem šedesáti tisíc tun.
Stát chce přitom nařídit přidávání několika procent metylesteru do veškeré nafty už příští rok, biopaliva jsou boom v celé Evropě a podporuje je Brusel. Setuza proto hodlá výrobu metylesteru zvýšit na bezmála dvě stě tisíc tun ročně. V Ústí nad Labem proto už staví zbrusu novou stotisícovou kapacitu. Investice přijde na půl miliardy korun. V Olomouci pak ještě zhruba o polovinu rozšíří dosavadní provoz.
Na současném odbytu však není pozoruhodné jen to, že se Setuze daří i přes průšvihy jejích vlastníků. V minulých letech totiž dodávala metylester pro tuzemský trh jen proto, že bionaftu dotoval stát. Je totiž dražší než klasická nafta.
Loni však vláda nastavila dotace tak nízko, že se firmě vůbec nevyplatí metylester na domácí trh dodávat. Odbyt se ale našel v Německu. "Tamní trh je pro nás stále otevřený," potvrzuje i šéf Setuzy František Janů.

Co je to bionafta
Biopaliva, která nyní zahýbala i politickou scénou, jsou příčinou řady kauz. Jak ale vůbec technicky vzniká tento produkt, který je sám o sobě samozřejmě zcela nevinnou surovinou?
"Nejdřív se musí vylisovat semena řepky, z nichž získáme olej," ukazuje v olomouckém závodě Dupal. Z oleje se pak dělá metylester.
"Není to nic složitého, při takzvané esterifikaci se přidává k oleji metanol a pár dalších přísad. Můžete si to zkusit i doma, ve sklenici vám pak nakonec vznikne nahoře metylester a dole trochu glycerínu," říká Dupal.
Když se pak k 31 procentům metylesteru přidá normální nafta, vznikne takzvaná bionafta.
Zužitkovat se dá i glycerín. Buď na výrobu výbušnin - to je pak známý nitroglycerín, nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl.

Problém není v provozu
Stroje v provozech Setuzy - vedle Olomouce a má ještě továrnu v Ústí nad Labem a Mydlovarech - tak pracují na plné obrátky. Ekonomické výsledky firmy jsou však zarážející: V roce 2003 sice zisk 35 miliónů korun, ale o rok později ztráta 700 miliónů, loni pak minus 87 miliónů korun. Na předloňském propadu se podle vedení firmy zčásti podepsaly příliš vysoké náklady na řepku a zároveň požadavky auditorů na očištění jejích financí.
"Žádní kostlivci nám teď už ze skříní nevypadnou. "Když firma získá dobrého strategického partnera, má jednoznačně perspektivu," dušuje se Janů.


Jak si vede Setuza

Přední potravinářská firma
Je největším producentem jedlých olejů a tuků v zemi. Vyrábí také drogistické zboží - zubní pasty, mýdla či prací prášky.


Nejvýznamnější výrobce biopaliv
Ročně firma vyrobí zhruba 60 tisíc tun metylesteru z řepky, jež je surovinou pro bionaftu. Staví kapacitu na dalších sto tisíc tun.


Stamiliónové ztráty
Při sedmimiliardových tržbách loni vykázala ztrátu 87 miliónů. V roce 2004 dosáhla ztráta 700 miliónů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů