Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Provincie Gan Su v severozápadní Číně, která trpí suchem se chystá v budoucích několika letech umělým deštěm doplnit zásoby podzemní vody a zlepšit ekologické prostředí.
Podle statistiky, roční množství srážek v provincii Gan Su je kolem 300 milimetrů a nedosahuje ani polovinu celostátního průměru. Ale v ovzduší, v oblasti Qi Lianshanu v této provincii jsou bohaté zdroje vodních pár a oblaků a dobré podmínky pro vyvolání umělého deště nebo sněhu.

Čokoládovne budú môcť v budúcnosti znížiť výrobné náklady, keďže si s využitím odpadu tohto odvetvia vyrobia s pomocou baktérií elektrickú energiu.
Tomu by nasvedčovala informácia, ktorá sa objavila na internete a z ktorej vyplýva, že sa vedeckému tímu z univerzity v anglickom Birminghame pod vedením mikrobiologičky Lynne Mackaskieovej vydaril nasledujúci pokus. Nugátovým a karamelovým roztokom "nakŕmili" baktérie druhu Escherichia coli. Ich "fekáliami" potom naplnili batériu, ktorá zrazu obsahovala dostatok energie na prevádzku menšieho ventilátora.
Správa, žiaľ, neuvádza časový horizont, v ktorom by sa tento objav sladkostí pojedajúcich baktérií meniacich odpad na zdroj energie mohol aj v praxi prejaviť na úspore výrobní "sladkého" odvetvia.

Po 14 letech se obnovuje lodní doprava na Vranově.
Veškeré bližší informace můžete najít na www.lodnidoprava.cz

Novým ředitelem státního podniku Lesy České republiky v pondělí jmenoval ministr zemědělství Jan Mládek bývalého poslance ČSSD Františka Koníčka. Ten byl dosud pověřen řízením LČR z pozice náměstka firmy. Koníček řídil podnik, spravující zhruba polovinu lesů v zemi, od letošního února, kdy ministr Mládek odvolal bývalého předchozího šéfa Vladimíra Blahutu.

V Česku, stejně jako v dalších zemích Evropské unie, začala kampaň za snížení emisí skleníkových plynů z domácností. Kampaň s názvem "I ty ovládáš změnu klimatu" má veřejnosti zprostředkovat 50 rad, jak snížit produkci skleníkových plynů. Osobní automobilová doprava a domácnosti produkují 25 procent celkových emisí. Na šetrnější způsob přístupu k planetě nyní upozorňují billboardy v ulicích měst. V Bruselu byla kampaň podle podobného scénáře zahájena před týdnem.

Olomouc - Slovanské gymnázium (SG) v Olomouci je jednou ze dvanácti středních škol v republice, které se zapojily do projektu Pilotní střední škola Klubu ekologické výchovy a příprava učitelů pro vzdělávání k udržitelnému rozvoji. "Cílem je, aby studenti chápali vývoj na Zemi v širokých souvislostech a uvědomili si svoji vlastní odpovědnost vůči naší planetě. Tomu by měli přizpůsobit i svůj životní styl a hodnotovou orientaci," vysvětlila Jana Jakubcová ze SG.

Turnov - Turnovem obchází žhář. Obě mi jeho nočního řádění se stávají okrasné jehličnaté stromy ve městě, které z neznámých důvodů zapaluje. Městu i soukromým majitelům způsobil za poslední měsíc škodu za desítky tisíc korun. "První případ žhářství okrasných tújí jsme zaznamenali v noci po čarodějnicích. Od té doby pachatel zapálil jehličnaté stromy na nejméně patnácti místech, několikrát museli zasahovat hasiči," uvedl Milan Drahoňovský, zástupce velitele turnovského oddělené Policie ČR. Žhář zapaluje několikametrové túje a cypřiše na městských i soukromých pozemcích, stromy jsou často v blízkosti budov. Nejnebezpečnější případy se staly v polovině května. "Popelem lehlo několik tújí u pomníků ve Skálově ulici těsně vedle základní školy a později od zapálených keřů nedaleko vlakového nádraží vzplála stará dřevěná skladová budova," řekl Drahoňovský s tím, že v obou případech se škoda vyšplhala ke třiceti tisícům korun, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Policie dosud neví, zda se jedná o téhož pachatele nebo zda jich je víc. "Máme podezření, že se jedná o jednoho člověka, jehož noční trasy můžeme sledovat podle spálených stromů," podotkl policista.

Litovel - Nový sběrný dvůr pro velkoobjemový a nebezpečný odpad začne v červnu fungovat v Litovli. Obyvatelé města a okolních obcí dosud využívali pravidelných svozů tohoto odpadu. "Už nemusí čekat do další sběrové soboty. Staré elektrospotřebiče, pneumatiky, oleje a zbytky chemikálií budou moci do dvora vozit třikrát týdně, takže jim odpad nebude doma překážet. Budou předkládat jen občanský průkaz, náklady na likvidaci se hradí z poplatků za komunální odpad," sdělil vedoucí odboru životního prostředí Leonard Machala. Sběrný dvůr v Cholinské ulici stál 1,1 milionu korun. "Pětasedmdesát procent nákladů uhradila Evropská unie. Deseti procenty přispěl Státní fond životního prostředí, zbytek jsme hradili z městského rozpočtu," upřesnil Machala.

Oldřichov v Hájích - Dobrá zpráva pro všechny milovníky a ochránce přírody přišla z Oldřichova v Hájích. Zdejší Středisko ekologické výchovy s názvem Střevlík se rozroste. Informoval nás o tom ředitel Radek Hromádka. "Dostaneme 55 milionů korun. 10 % bude hradit Liberecký kraj, zbytek Státní fond životního prostředí," uvedl Hromádka. Díky finanční podpoře vznikne ve Střevlíkovi nová ubytovna, přírodovědná laboratoř, kuchyň, výstavní síň. Dostavěna bude ještě kanalizace a čistírna odpadních vod. "Po plánovaných dostavbách, které započnou během pár týdnů, bude naše středisko kompletně samostatné," doplnil Radek Hromádka. Ve Střevlíku by se mělo zkompletovat i zvířecí osazenstvo pro výukové programy dětí. Po vepři Edovi, který si již rochní ve svém výběhu, uvítá Střevlík ještě krávu a koně. "S drůbeží počítáme tehdy, až opadne hysterie okolo ptačí chřipky," dodal ředitel Radek Hromádka.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů