Pátek, 19. dubna 2024

Brazílie: Tržní podíl aut na ethanol klesl na 76 %

Brazílie: Tržní podíl aut na ethanol klesl na 76 %
Prodeje nových vozů v Brazílii meziročně stouply o výborných 25 %, přesto dva měsíce za sebou stlačovaly rostoucí ceny cukrové třtiny, z níž Brazílie ve velkém vyrábí líh, tržní podíly aut, spalujících kromě benzínu i ethanol (Flexi Fuel Vehicles, FFV). Ten klesl na 76,3 %, což je hodnota, pro zbytek světa z oblasti utopických snů. V květnu by se měl tento nepříznivý trend zvrátit, ceny třtiny totiž klesly díky blížící se sklizni o 11 % a půjdou dále dolů.

Přesto má podíl FFV dlouhodobě rostoucí trend a asociace brazilských autovýrobců očekává v nedaleké budoucnosti dosažení 100 %. Například Volkswagen Brazil oznámil tento týden definitivní ukončení výroby výhradně benzinových aut a další automobilky budou zřejmě brzy následovat.

Brazílie produkuje líh z cukrové třtiny téměř o polovinu levněji, než USA. Výrobci ze spojených států jsou ale chráněni vysokým dovozním clem ve výši 54 centů na galon, uvaleným na importovaný ethanol. Ve stádiu, kdy se evropští výrobci teprve začínají probouzet z letargie vůči palivům z obnovitelných zdrojů, obesílají autosalony prvními studiemi vozů FFV a testují prototypy, Amerika je v budování nezávislosti na ropě o pěkných pár mílových kroků dále.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů