Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skládka u dolu Jeroným se rozrůstá

Skládka u dolu Jeroným se rozrůstá

Krajský úřad hledá možnosti řešení. Podle šéfa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les je téměř nemožné chytit ty, kteří odpad do lesa vyvážejí.

Podstrání - V místech, kde má stát turistické centrum pro návštěvníky unikátního dolu Jeroným, se nyní rozrůstá černá skládka. Je možné zde najít starý nábytek, rozbitou elektroniku, stavební i domovní odpad, ale i desítky rozebraných počítačů a velké množství pneumatik. Kdo skládku uklidí a kdo by měl zamezit vzniku další skládky poblíž dolu Jeroným, zatím není jasné.
Rozbořený statek nad osadou Podstrání a nadohled vstupu do historického dolu leží v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. "Byl jsem se tam podívat a vše jsem nahlásil krajskému úřadu," uvedl šéf CHKO Jan Schlossar. Krajský úřad Karlovarského kraje už svolal jednání, na které pozval zástupce okolních obcí a organizací. "Ve věci nepovolené skládky na pozemku v katastru bývalé obce Čistá jedná krajský úřad se všemi dotčenými orgány a institucemi. Po získání potřebných podkladů navrhne krajský úřad možnosti řešení," slibuje mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková. Osada Podstrání spadá pod obec Rovná. Tamní starosta Jaroslav Parůžek se snažil zamezit přístupu na skládku a nechal na příjezdovou cestu navézt panely. Ty se ale časem ztratily.
Pozemek, kde se skládka stále více rozrůstá, patří Nadaci Georgia Agricoly. Ta se už několik let snaží zpřístupnit nedaleký lom z patnáctého století veřejnosti. Předseda Nadace Petr Hanzík je až do zítřka služebně mimo republiku, proto se nepodařilo získat jeho návrh řešení. Regionální historik a bývalý poslanec Rudolf Tomíček dokonce jednou prohlásil, že by si dokázal představit tuto unikátní památku zapsanou na seznamech UNESCO. V prostorách nedalekého zbořeného statku pak má vyrůst turistické centrum se zázemím pro návštěvníky dolu. Krajský úřad už na toto centrum zadal zpracování projektové dokumentace. Zatím ale v místech pro budoucí turisty leží jen nelegální odpad.
Podle ředitele správy CHKO Slavkovský les Jana Schlossara jsou podobné skládky velkým problémem. "Například zbytky stavebního odpadu lidé velmi často vyvážejí do lesa. Prakticky ale nejde dohledat, kdo tento odpad vyhodil. To bychom ho museli chytit za ruku přímo při tom. Svědčí to o vychovanosti těchto lidí," tvrdí Schlossar. Také ředitel Loketských městských lesů Jiří Hlavsa před nedávnem uvedl, že letos museli za své peníze několik černých skládek v lesích zlikvidovat.

 

Zdroj:Sokolovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů