Pátek, 26. dubna 2024

Nešetrná těžba zničila louku s orchidejemi

Nešetrná těžba zničila louku s orchidejemi
Valašské Meziříčí - Vandalismus ve valašských lesích znovu nabírá na obrátkách: neznámý pachatel minulý týden během jediného dopoledne při těžbě stromů silně poškodil těžkou technikou podrost a mladé stromy na území významného krajinného prvku Hrachovec- Vichury u Valašského Meziříčí. Případem se bude zabývat jak odbor životního prostředí meziříčské radnice, tak policie.

O území nad osadou Hrachovec ochránci přírody pečují každý rok ve spolupráci s majiteli pozemků. "Roste zde totiž řada chráněných rostlin, mimo jiné i vlhkomilná orchidej kruštík bahenní, která patří mezi silně ohrožené druhy," zdůraznil za ochránce Jiří Jurečka. Těžká technika však po těžbě dřeva jejich snažení zmarnila. "Při průjezdu porostem zanechala několik hlubokých stop a polámala řadu mladých stromků," přiblížil situaci Jurečka.
Poškozeni byli také majitelé zmíněných pozemků.
"Připomíná nám to doby komunismu, kdy se těžilo takovýmto nešetrným způsobem. Stalo se to někdy ve čtvrtek ráno. Když jsem po poledni přišel domů, nestačil jsem se divit," vysvětlil Ladislav Líčeník. "Někdo vjel do lesa s lakatošem, vykácel na parcele nad našimi pozemky asi osm smrků a přitom pod ní úplně rozjezdil část lesa a louky s kruštíky. Na kraji lesa kdysi bývala cesta, ale on se bezohledně pustil nahoru přímo přes porost," povzdechl si Líčeník.
Při stahování dřeva byla polámána řada mladých stromků, navíc byla částečně odřena kůra na více než dvaceti stromech, převážně kořenové náběhy a částečně kmeny. "Životnost některých z nich bude ohrožena, protože je téměř přerušeno spojení kořenů s korunou. Těžař tak způsobil i hospodářské škody," konstatoval Jiří Jurečka.
Poškození vlastníci pozemků podali trestní oznámení na policii, případem se bude zabývat také město. "Tento týden provedeme na Vichurách místní šetření a podnikneme případně další nutné kroky," ubezpečil Rostislav Frydrych, vedoucí odboru životního prostředí meziříčské radnice. Foto: Z louky, kde rostly vzácné orchideje, je nyní břečka.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů