Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku je "hlad" po dřevě

V Česku je "hlad" po dřevě
Těžba a zpracování dřeva v tuzemsku zažívá nevídaný boom. Těží se stále víc, a přitom rostou i ceny dřeva. Zahraniční firmy totiž v poslední době otevřely v zemi nové zpracovatelské kapacity.
Obor s více než patnáctimiliardovými ročními tržbami proto hledá cesty, jak "hladové" pily a papírny nasytit.
"Cítíme velký nedostatek suroviny už několik měsíců. Platíme přitom za dřevo až o dvanáct procent víc," potvrzuje situaci František Vomočil, manažer rakouské firmy Stora Enso Timber. Ta vlastní v Česku největší pily.

Zatím pomáhají polomy
Klíčový vliv na trh s dřevem má v tuzemsku státní podnik Lesy ČR. Vlastní přes polovinu všech porostů. Jeho nový šéf František Koníček hodlá požadavkům firem vycházet vstříc.
"Těžíme ročně sedm miliónů kubíků. Napětí na trhu by zmírnil asi milión a půl kubíků navíc. Letos proto zkusíme zvýšit dodávky díky zpracování polomů, na další léta ale už potřebujeme změnit legislativu," říká Koníček.
Výši těžeb totiž určují takzvané lesní hospodářské plány. Ty nesmějí lesníci překračovat. Koníček chce ovšem prosadit do lesního zákona, který bude v příštích měsících novelizován, větší "pružnost". Lesníci by tak mohli aktuálně přizpůsobovat výši těžby poptávce.

Nezničíme naše lesy?
Lesníci i zpracovatelé argumentují tím, že dřeva v lesích stále přibývá. Ačkoliv například státní Lesy během pěti let zvýšily těžbu o milión kubíků (v celé zemi to loni bylo asi 14 miliónů), letos ukončený výzkum přinesl překvapení.
V českých lesích je totiž asi o třetinu víc suroviny, než se donedávna předpokládalo. "Je to zčásti dané i jinou metodikou průzkumu, ale je to fakt. Podobně přirůstá dřevo i jinde v Evropě. Trend u nás ale chceme ještě přesně potvrdit dalším průzkumem v příštích třech letech, "vysvětluje Jiří Vašíček, ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů.
Další odborníci ale upozorňují, že v lesích sice kubíků utěšeně přibývá, ale je to na úkor kvality porostů.
"České lesy jsou nemocné," tvrdí se v prohlášení, jež minulý měsíc zveřejnilo přes dvě stě vědců. Jan Farkač z Lesnické fakulty České zemědělské univerzity vyjmenoval hlavní příčiny, proč lesy chřadnou: "Ničí je kyselé deště, kůrovec, přemnožená zvěř i to, že většinu porostů tvoří smrkové monokultury, zaměřené jen na hospodářský užitek. Nebudeme mít lesy, ale plantáže bez života."

Přicházejí zahraniční obři
Podnikatelé včetně šéfa státních Lesů ovšem kritiku biologů odmítají. "Zákony o ochraně přírody samozřejmě dodržujeme, ale máme na starost také ekonomiku," říká Koníček.
Zpracování dřeva v zemi přitom už většinou ovládají zahraniční firmy. K velkým pilám patří vedle Story Enso ještě rovněž rakouská Mayr-Meinhof v Paskově. Čest tuzemců hájí pila Javořice, jež náleží největší domácí lesnické společnosti CE Wood (ta má sama ale také německé vlastníky).
Ve výrobě celulózy pak dominuje rakouský Heinzel v Paskově a skandinávská Mondi ve Štětí.
Další obří investice se přitom teprve chystá. Finská společnost Myllykoski hodlá vybudovat u Pardubic největší papírnu ve střední Evropě. Podle plánů chce spustit provoz už příští rok.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů