Pátek, 29. března 2024

Hluk z letiště jim dříve vadil, teď rezignovali

Hluk z letiště jim dříve vadil, teď rezignovali

Hluk z hlavní horoměřické ulice na několik vteřin přehlušuje stoupající airbus ČSA. Za několik minut ho následuje další letoun. Nikoho z místních však ani na moment nenapadne vzhlédnout. Starousedlíci se s hlukem blízkého ruzyňského letiště už naučili žít.
"Když tu létala ruská letadla, tak se nám třásla kredenc a padaly z ní hrnky. Teď sice létá víc letadel, ale nejsou tolik hlučná," říká jedna z místních obyvatel Jana Ábelová.
V Horoměřicích žije dvaačtyřicet let. A letos se dočká protihlukových oken, která poskytuje Letiště Praha postupně všem lidem v obcích, jež leží v ochranném hlukovém pásmu letiště.
"Problém je v tom, že lidé jsou k hluku z letadel stále víc apatičtí," stěžuje si Josef Kozák z Přední Kopaniny, která leží o tři kilometry blíže k letišti než Horoměřice. Před dvěma roky zorganizoval petici proti rostoucímu hluku z letadel. Podepsala se pod ni většina lidí z Kopaniny i nedalekých Nebušic. "Teď už bych asi neuspěl. A hlavně, k čemu by to bylo," říká rezignovaně Kozák.

Sto miliónů na okna
Zatímco v Přední Kopanině má už většina domů nová okna, v Horoměřicích, jež mají celkem 800 domů, s instalací protihlukových oken letiště teprve začíná. Okna stačilo vyměnit u osminy domů.
"Letos by jich mělo být dalších dvě stě," říká místostarostka Horoměřic Jana Kohoutová. Kromě toho dostala obec od letiště další peníze jako kompenzaci za hluk. Předloni šly na údržbu zeleně, loni na stavbu kanalizace.
"To jsou již kompenzace nad rámec zákona," upozorňuje ředitelka komunikace Letiště Praha Veronika Sedláčková. Na nová okna a další protihluková opatření jde ročně kolem sta miliónů korun. To je roční objem peněz, které letiště vybere za poplatcích za hluk. Ten platí každé letadlo, jež na Ruzyni přistává.
Na tyto peníze však nedosáhne třeba největší město u letiště - Hostivice. K letišti je sice vzdušnou čarou blíže než Horoměřice, ale neleží v rovině vzletových drah. "Přesto nám letiště díky tomu, že jsme ve sdružení obcí postižených provozem letiště, přispělo třeba na úpravy náměstí," říká starosta Hostivic Jiří Pelc.

Obavy z nové dráhy
Toto město však bude mnohem více ohroženo plánovanou stavbou další vzletové dráhy. "Nyní se zpracovávají připomínky dotčených obcí ke studii vlivu stavby na životní prostředí," říká Veronika Sedláčková z Letiště Praha. Například město Hostivice si dalo jako podmínku ke stavbě dráhy stavbu protihlukového valu a výsadbu stromů. Ulevit obcím od hluku by měla od začátku letošního června přísnější norma, jež snížila limit hladiny hluku v okolí letiště o pět decibelů. Ve všední den tak je hranice na 60 decibelech, v noci na 50 decibelech. To, jestli letadla limity překračují, sleduje ruzyňské letiště na jedenácti měřicích stanicích v okolí letiště. Ty doposud měsíčně zaznamenaly zhruba třicet případů překročení limitů.

Přísnější limity
Tím, že se limity zpřísní, však třeba v Kněževsi, Jenči nebo Řepích vzroste počet dní, v nichž především v noci hluk z letadel překročí limity. Letiště přitom v souvislosti se zavedením přísnější normy podle Veroniky Sedláčkové změny nechystá. Už od ledna se letiště pokouší dopravce motivovat k tomu, aby hlukovou zátěž v okolí Ruzyně snížili. Každý týden zveřejňuje desítku dopravců, jejichž letadla jsou "nejtišší".
"Navíc zde nemohou přistávat určitá hlučná letadla, jako je například Iljušin 76, Boeing 707 a 727," vypočetla Sedláčková.
Kromě hlukových poplatků podle typu letadla vybírá letiště i pokuty od letadel, která překročí maximální hladinu hluku. Třeba čínské aerolinky musely zaplatit pokutu 25 tisíc korun za průlet jumba nad Horoměřicemi. Přístroje mu při přistávání naměřily 90,2 decibelu. Podobných strojů tu přitom bude létat stále více.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů