Středa, 24. dubna 2024

Desná může obnovit lyžařský areál

Desná může obnovit lyžařský areál

Ochranáři ze Správy CHKO změnili zamítavé stanovisko

Třítisícová Desná v Jizerských horách se v nejbližších letech dočká znovuotevření lyžařského areálu Křížek. Ochránci přírody ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory totiž změnili své původní nesouhlasné stanovisko a umožní na kopci postavit sedačkovou lanovku. Zprovoznění Křížku by mělo přilákat do celé oblasti řadu nových turistů. Právu to řekl starosta Desné Marek Pieter (nez.). "Při dohadovacím řízení změnila CHKO po doplnění návrhu zájemce o změnu územního plánu své nesouhlasné stanovisko na souhlasné se záměrem obnovy lyžařského střediska Desná-Albrechtice v Jizerských horách. Jsem rád, že došlo k dohodě, a tak se snad všichni příznivci sjezdového lyžování, ubytovatelé a podnikatelé v cestovním ruchu dočkají v horizontu několika let opětovného zahájení provozu na lyžařském středisku Křížek," komentoval pro Právo Pieter.
Areál Křížek by měl nabídnout lyžování především náročnějším sportovcům, Desná navíc plánuje středisko logisticky propojit se sousedním areálem na Tanvaldském Špičáku. Zvýšení přílivu turistů výrazně pomůže i okolním majitelům penziónů a hotelů, jejichž kapacity nejsou nyní ani zdaleka naplněny. Podle Pietera by soukromý investor mohl stavební práce zahájit už napřesrok a plánuje do areálu vložit až desítky miliónů korun.
Správa CHKO původně podmiňovala svůj souhlas vypracováním komplexního materiálu, který by koordinoval rozvoj lyžování a cestovního ruchu v celých Jizerkách. "Správa CHKO nebude podléhat konjunkturálním tlakům, které mají jako výstup negativní vliv na přírodu a krajinu a jsou vyvolány aktuální přítomností vhodného investora. Domnívám se, že potřeba jakéhosi komplexního materiálu, který by řešil a koordinoval rozvoj sjezdového lyžování v Jizerských horách, je naprosto evidentní," řekl tehdy Právu vedoucí Správy CHKO Jiří Hušek.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů