Čtvrtek, 28. března 2024

První česká města se přihlásila k Evropskému dni bez aut

První česká města se přihlásila k Evropskému dni bez aut

Města Česká Lípa a Sokolov patří mezi první města Evropské unie, která se letos přihlásila k aktivní účasti na Evropském dni bez aut (EDBA). České Budějovice, Kroměříž a Letovice jsou zase mezi prvními městy, která se v roce 2006 zúčastní jak Evropského týdne mobility, tak i Evropského dne bez aut.

Evropský den bez aut (22. září) a s ním spojený Evropský týden mobility (ETM, 16. – 22. září) jsou osvětové a propagační akce, které mají v evropských městech podpořit ekologicky přijatelnější a udržitelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech.

V letošním roce se Evropský den bez aut a Evropský týden mobility tematicky zaměří na problematiku ochrany klimatu. Tomu odpovídá i ústřední heslo obou akcí „Chraňme klima Země“. Programy, které se budou v rámci ETM a EDBA konat, mají být zaměřeny na snížení spotřeby energie v dopravě a na udržitelnou dopravu, šetrnou k životnímu prostředí.

Kampaně se mohou zúčastnit všechna města. Vedení města musí podepsat Chartu (dokument, ve kterém jsou stanovena pravidla a rámec akce), ve které jsou uvedena všechna pravidla pro účast. Charta i další podrobnosti jsou městům i veřejnosti k dispozici na internetové stránce MŽP http://www.env.cz/edba.

Evropský den bez aut se koná v Evropě od roku 2000. Od roku 2002 se pak stal součástí Evropského týdne mobility. U nás se EDBA a ETM zúčastnila 4 města v roce 2002, 13 měst v roce 2003, 25 měst v roce 2004 a 34 měst v roce 2005.

                       

 

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.mobilityweek-europe.org

www.climatechange.eu.com

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů