Středa, 24. dubna 2024

Sbírat klesti v lese povoluje zákon

Sbírat klesti v lese povoluje zákon

V rámci veřejného užívání lesů může podle zákona každý pro svoji potřebu sebrat v lese spadané větve, ale vlastníci lesů mají raději tyto sběry pod kontrolou. "Chce-li si někdo sebrat v lese spadlé větve nebo klestí třeba na zatápění v krbu, není v tom žádný problém, pokud se chová šetrně k přírodě. Horší je, když nám lidé z lesa odvážejí nařezané kmeny stromů," uvedl vedoucí Lesů ČR v České Lípě ing. Jaroslav Junek.

Zloděj odvezl klády

Neznámý pachatel například odcizil z lesního prostoru v katastru obce Drnovec u Cviková hromadu složených borových klád v délce zhruba dvou metrů. Lesníkům tak vznikla škoda za 7 200 korun. "V případě dopadení zloděje jej čeká obvinění pro trestný čin krádeže," řekl Jaroslav Řezáš z Policie ČR v České Lípě. Jak nám odborník vysvětlil, zákon deklaruje takzvané veřejné užívání lesů. To znamená, že každý občan může na vlastní nebezpečí vstoupit do lesa, kde má právo sbírat lesní plody pro vlastní potřebu nebo spadané klestí.

Kontaktujte revírníka

"Rádi vyhovíme každému zájemci o dřevo, ale po předešlé dohodě. I když chce jen málo dřeva, je lépe, když se s námi předem spojí. Každý zákazník by měl proto ve vlastním zájmu kontaktovat revírníka v příslušné lokalitě. S ním se pak domluví, kolik dřeva potřebuje. On mu je vybere a prodá. Zájemce si ho pak může nařezat a naložit. Rozhodně by lidé neměli dřevo z lesa načerno odvážet. Dopouštějí se totiž trestného činu krádeže," vzkázal všem Jaroslav Junek. Podle jeho slov mají lesníci dost stojících stromů vhodných na prořez, ze kterých lze získat palivové dřevo.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů