Čtvrtek, 25. dubna 2024

Objem vytříděných odpadů ve Žďáru strmě roste

Objem vytříděných odpadů ve Žďáru strmě roste

Žďár nad Sázavou -- Obyvatelé Žďáru nad Sázavou loni vytřídili 1195 tun odpadu, což je téměř desetkrát víc než v roce 1996, kdy se rozjížděl nový systém separace. Na každého obyvatele tak připadá 45 kilogramů, to je dvojnásobek průměru v Česku. Podle starosty Jaromíra Brychty se ve Žďáru třídí už všechny komodity, město má uzavřený systém nakládání s odpady a dostupnou síť kontejnerů.

"Od roku 1995 máme třídící linku, o rok později začal fungovat sběrný dvůr, posléze kompostárna. Kromě již běžných komodit -- papíru, plastů, kovů a barevného skla -- ve městě od roku 2003 lidé separují i nápojové kartony a od loňska zvlášť bílé sklo," vyjmenoval starosta.

Likvidaci odpadů ve městě o 24 000 obyvatelích zabezpečuje firma ODAS. Na jeho území je 90 míst s kontejnery na druhotné suroviny. ODAS je bude rozšiřovat na základě připomínek obyvatel v jarní anketě. Odpovědi mohli lidé vhodit i do kontejnerů na papír a pracovníci je pak vyhledali na třídící lince.

"Od společnosti Eko-Kom, jež dotuje systém separace obalů, dostalo město před sedmi lety 45 000 korun, loni to bylo 2,2 milionu," řekl ČTK vedoucí odboru komunálních služeb města Jaroslav Kadlec. Zatímco loni Žďár vyhrál krajskou soutěž ve třídění odpadů, letos si přivezl první cenu z celostátní a k tomu prémii 100 000 korun. Stejně jako o něco vyšší grant z krajského úřadu půjdou peníze na nákup separačních zvonů na bílé sklo.

Také vlivem dobrého třídění odpadů platí obyvatelé Žďáru za odvoz popelnice ročně jen 440 korun, například v Jihlavě je to 480 korun. "Vlivem cen nafty i svozové techniky hrozí ale všeobecné zvyšování cen poplatků nad nynější zákonné maximum 500 korun," podotkl šéf společnosti ODAS Miloslav Odvárka. Společnost se kvalitně stará o likvidaci odpadů v celkem 120 obcích, o čemž svědčí další ceny v soutěžích. Odvárka je zároveň předsedou Sdružení veřejně prospěšných služeb v Česku, jež sdružuje stovku zainteresovaných firem.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů