Středa, 24. dubna 2024

Požáry zničily na Českolipsku téměř tři hektary lesa

Požáry zničily na Českolipsku téměř tři hektary lesa

Dva lesní požáry, s nimiž bojovali celý čtvrtek hasiči na Českolipsku, zničily dohromady téměř tři hektary lesa a napáchaly statisícové škody. ČTK to dnes potvrdili lesní správci.

Celých 24 hodin potřebovali hasiči k zlikvidování požáru 6,5 hektaru lesa v Domašicích na Českolipsku. Vyslali tam celkem devět jednotek a 12 cisteren. Požár zasáhl dvě rokle oddělené hřebenem, navíc ve velmi nepřístupném skalnatém terénu s převýšením až 100 metrů. "K hašení se nedalo využít letecké techniky, neboť rokle je 100 metrů hluboká a shoz vody neumožnily vzrostlé koruny stromů," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. Příčinou vzniku požáru byla podle ní pravděpodobně manipulace s otevřeným ohněm a nelze zatím vyloučit ani nedbalost nebo úmysl.

Les patří Lesům ČR. Zástupce českolipské lesní správy ČTK řekl, že požár nakonec nenapáchal tak velké škody, jak se předpokládalo. "Poničil asi 1,5 hektaru lesa a zcela zničená plocha je asi jen na 0,5 hektaru," dodal.

Až statisícové škody zato způsobil na pěti místech úmyslně založený požár v bývalém vojenském prostoru Ralsko, vzdálený zhruba tři kilometry od Bezdězu. Oheň, s nímž zápasilo celý čtvrtek 11 hasičských sborů a vrtulník, zachvátil více než čtyři hektary lesního porostu. "Zničená je zhruba polovina plochy, byl na ní 80 let starý borový les s podrostem," řekl dnes ČTK ředitel mimoňských Vojenských lesů a statků Jiří Janota.

Lesníci nyní místo bedlivě střeží, aby oheň znovu nevzplál. Zničený les budou muset vytěžit a místo znovu zalesnit. Obnova jednoho hektaru lesa přitom stojí asi 80.000 korun. Požárem poškozené dřevo nejde navíc použít do vlákniny, ale pouze na topení.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů