Pátek, 29. března 2024

Další obec hlásí jedy: Chvaletice

Další obec hlásí jedy: Chvaletice

Chvaletice - Policie objevila na kraji východočeského města sklad nebezpečných odpadů. Je to už druhý případ v poslední době.

Sklad velkého množství nebezpečných chemikálií byl v pátek objeven ve Chvaleticích na Pardubicku.
Podle České inspekce životního prostředí jsou některé látky vysoce toxické, jde například o kyanidy.

Objekt v průmyslovém areálu střeží bezpečnostní agentura (podívejte se na mapu Chvaletic), připravuje se přesné zjištění druhů chemikálií, jejich množství a postup likvidace. Zdraví lidí není bezprostředně ohroženo, sdělila ČTK Jiřina Dlasková z radnice v Přelouči.

Stav nouze není nutný

Podle prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka není důvod k vyhlášení stavu nouze. "Areál se nachází mimo obydlenou část města. Rovněž nehrozí akutní ohrožení životního prostředí," uvedla Dlasková. Případ prošetřuje policie, která zatím nezadržela majitele firmy, za jehož přítomnosti byl sklad otevřen.

Cvičení chemické jednotky Clean Valley 2006

"Zatím jsme se dostali ze tří budov do jedné. Jde například o prošlé chemikálie s vysoce toxickými vlastnostmi, soli těžkých kovů nebo kyanidy.Odebrali jsme též vzorky neznámých látek," uvedla Jana Samková z pobočky České inspecke životního prostředí v Hradci Králové. Rozbory budou podle ní pokračovat v pondělí.

Peníze k zajištění ostrahy objektů vyčlenil Pardubický kraj. "Řádově půjde o desítky tisíc korun, které půjdou z fondu krizového řízení," uvedl krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar.

Začalo to výbuchem

Podezření na výskyt nebezpečných látek ve skladu se objevilo již ve středu, kdy okolím otřásl silný výbuch. Při manipulaci s chemickými látkami se zde vážně zranil jeden pracovník. "S popáleninami byl odvezen do pardubické nemocnice a po ošetření byl propuštěn," doplnil policista.

Obdobný sklad jedů byl odhalen přibližně před dvěma měsíci též v Libčanech na Hradecku.

Případ Libčany: více čtěte zde

Policie při dubnovém zásahu zadržela čtyři muže propojené se společností SNOG HK a obvinila je z přechovávání nebezpečných látek.

Obvinění skončili ve vazbě, třem z nich hrozí až 15 let vězení, čtvrtému až osm let vězení. Obyvatelé obce chystají na úterý protestní akci, která má upozornit na pomalý postup při likvidaci tohoto skladu v bývalé továrně Vertex.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů