Pátek, 26. dubna 2024

Univerzita obrany vyvinula letadlo pro záchranáře

Univerzita obrany vyvinula letadlo pro záchranáře
Neocenitelným pomocníkem záchranářů, policistů či pracovníků jaderných elektráren by se mohlo stát bezpilotní multifunkční robotizované letadlo AvaxTour, které vyvinula Univerzita obrany v Brně (UNOB). Stroj s rozpětím křídla tři metry by mohl pomoci s monitorováním krajiny při povodních, s řízením dopravy, ostrahou státních hranic nebo například s měřením úrovně radiační aktivity v krajině.
"Stroj jsme vyvinuli k mírovým účelům, a to především pro potřeby Integrovaného záchranného systému. Je schopen pomoci rychle, levně a jednoduše zajistit data z terénu," řekl Jiří Urbánek z katedry ochrany obyvatelstva fakulty ekonomiky a managementu, který tým tvůrců AvaxTouru vede.

Letadlo je v podstatě mohutný na dálku řízený model. Nepřipomíná žádný dosud známý letoun. Jeho vzhled není podle tvůrců důležitý. Záleží na technice ukryté v jeho útrobách.

Zařízení se může vznést do výšky 500 metrů, na vzdálenost jeden kilometr od operátora, který je řídí. Za pomoci přístrojů vytvoří pod sebou radiový deštník a zaznamená podle zadaných parametrů vše, co se děje na 25 kilometrech čtverečních. Data pak předá do počítačů na zemi, kde mohou být vyhodnocena.

Stavba letounu i s ovládacími prvky přišla na 100 000 korun. S nádrží na 2,5 litru benzinu vydrží stroj ve vzduchu dvě hodiny. V budoucnu by mohl nahradit vrtulníky s lidskou posádku, z nichž se dělá různý monitoring v terénu. Vzlet skutečného letounu nebude nutný. Místo pilota postačí zaškolený operátor. Například při povodních budou moci zůstat vodohospodáři u počítačů. Stroj totiž podle pokynů pořídí, zpracuje a rychle dodá data o rozlití řek.

Letadlo pohání motor ze sekačky na trávu. Ze země je lidé ani nemusí zahlédnout. Na vzdálenost půl kilometru není v podstatě slyšet. Využít je po přidání infrakamer může například policie při hledání zmizelých osob nebo při pátrání po běžencích.

Podle Urbánka je důležité, že vzdušný monitorovací robot je schopen vysokorychlostního přenosu dat, navíc ve vlastní mobilní počítačové síti. Zařízení dnes vědec se svým týmem testoval ve vojenském areálu ve Vyškově. Do konce tohoto měsíce stroj vyzkouší při cvičení, kde bude jeho úkolem monitoring dopravy v krizové oblasti.

"Víme již o několika zájemcích o našeho vzdušného robota. Jsme schopni v budoucnu ještě jeho technické parametry zlepšit a podle různých přání upravit," dodal Urbánek.

Zdroj: www.letectvi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů