Pátek, 19. dubna 2024

Preventivní opatření proti výskytu ptačí chřipky nemohou být důvodem k porušování zákonnosti

Preventivní opatření proti výskytu ptačí chřipky nemohou být důvodem k porušování zákonnosti

V České republice bylo dosud prokázáno 12 případů výskytu vysoce patogenního kmene viru ptačí chřipky H5N1. Všechny v oblasti jižních Čech, v povodí Vltavy. Od posledního nálezu mrtvé labutě velké s prokázanou přítomností viru H5N1 uplynul téměř měsíc.

Jarní migrace vodních ptáků, kteří využívají území naší republiky jako hnízdiště nebo pouze k tahovým zastávkám již zvolna končí. Denní teploty pravidelně stoupají k příjemným 20°C. Je přitom známo, že virus ptačí chřipky přežívá v takových teplotách pouze několik dnů. Je tedy velmi pravděpodobné, že riziko dalšího šíření ptačí chřipky se bude s každým dnem snižovat.

Květen je zároveň jedním z nejdůležitějších měsíců pro hnízdění našich ptáků. Obdobím, kdy potřebují nejenom dostatek potravy pro výchovu mláďat, ale především klid.

V uplynulých měsících jsme zaznamenali, byť ojediněle, případy likvidace hnízd, případně bránění přístupu na tradiční hnízdiště některým druhům ptáků, kteří si již na přítomnost lidí zvykli a využívají lidské stavby ke hnízdění. Jsou to především vlaštovky, jiřičky, rehkové domácí, kosi, kavky, sovy pálené, sýčkové a v menší míře i další ptáci. Samostatnou kapitolou jsou potom čápi bílí. Od všech těchto ptáků skutečně žádné nebezpečí nehrozí. Nejenom, že dosud nebyl na světě zaznamenán jediný případ přenosu viru H5N1 z volně žijícího ptáka na člověka, ale v oblasti Evropy a Afriky, kde se naprostá většina u nás hnízdících ptáků vyskytuje, nebyl tento virus u zmíněných druhů vůbec zjištěn!

Všechny druhy volně žijících ptáků jsou chráněni zákonem č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Zákonná ochrana se přitom vztahuje nejenom na ptáky samotné, ale také na jejich hnízda a hnízdiště. K jakýmkoli zásahům je nutný souhlas orgánu ochrany přírody. Česká inspekce životního prostředí důrazně varuje před likvidací hnízd a případné přestupky bude nekompromisně stíhat.

Česká společnost ornitologická

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů