Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Studenti gymnázia na ulici Čs. exilu v Ostravě-Porubě budou do konce tohoto školního roku potkávat na chodbě výstavu Klubu ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země (KODAS) s názvem „Nevinní jako skřivánci“. Na deseti panelech s černobílými fotografiemi ukazuje čtyři příběhy ze života dravých ptáků. Výstava je doplněna videem „Sokolovití dravci“.
„V příštím školním roce chceme v tomto gymnáziu s ekovýchovnou činností pokračovat, takže dojednáváme umístění dalších tří výstav o dravcích a sovích a o jejich ohrožení člověkem“, uvedl vedoucí ostravské pobočky Dětí Země Miroslav Husťák.

Krajský úřad Plzeňského kraje vyhodnotil podnět Dětí Země k prošetření nezákonné stavby silnice v bývalém objektu kasáren v Rokycanech jako oprávněný a nařídil zastavení stavebních prací a zahájení řízení o odstranění stavby.
“Krajský úřad rozhodl dle našeho názoru kvalitně. Pokud budou chtít Rokycany stavbu provést, povedou příslušná řízení a dotčená veřejnost tak bude mít možnost se k nové komunikaci vyjádřit – i vzhledem k vlivům na životní prostředí,” komentuje úspěšný vývoj kauzy Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.
Město Rokycany porušilo zákon, když v souvislosti se stavbou silnice a chodníků podalo pouze ohlášení udržovacích prací, ačkoliv mělo být vedeno územní i stavební řízení.
Kontakty:
Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Odborníci ani úřady dosud nevědí, zda nebezpečné chemikálie nalezené minulý týden ve skladu ve Chvaleticích na Pardubicku nezamořily průmyslový areál či jeho okolí. Zástupci České inspekce životního prostředí i společnosti Dekonta, která sklady prozkoumává, ČTK řekli, že zatím nebyly odebrány žádné vzorky zeminy či vody. Úřady chtějí nejdříve zmapovat, jaké látky se ve stovkách tun uložených chemikálií vůbec vyskytují. Ve Chvaleticích leží stovky tun rizikových sloučenin, mezi jinými kyanidy a soli těžkých kovů, další látky mohou při smísení vytvořit bojové chemické látky. Exploze ve skladu zranila minulou středu pracovníka, který měl skladiště zkontrolovat.

Nová Paka - Přírodním parkem Sýkornice, který má za Novou Pakou rozlohu 250 hektarů, vede nová pětikilometrová naučná stezka. Je vybavena stanovišti s informacemi o historii oblasti, dřevinách, bylinách, výskytu živočichů. Trasa začíná u pramene Elixír života, směřuje k Novopackým vodopádům a končí vyhlídkou na Krkonoše. Projekt realizoval oddíl Českého svazu ochránců přírody BIOS s učitelem Milanem Kaplanem.

Panda veľká je jedným z najohrozenejších, no i najplachejších zvierat na svete. Žije len v horských lesoch Číny a živí sa bambusovými výhonkami a listami.
Poznať vývoj počtu populácie voľne žijúcich pánd bolo veľkou výzvou pre čínskych biólogov už niekoľko desaťročí. Počas tridsiatich rokov prebehli tri sčítania počtu pánd veľkých. Prvé dve uviedli, že populácia čiernobielych "medvedíkov" prudko klesla. Panda sa tak okamžite stala symbolom sa ochranu vzácnych živočíšnych druhov.
Posledné sčítanie v roku 2002 však ukázalo, že počet pánd vzrástol.
Pomohla najmä celoplošná ochrana, vytvorenie rezervácií a zavedenie prísnych postihov za pytliactvo.
Profesor Michael Bruford z Cardiffskej školy biovied v spolupráci s čínskymi výskumníkmi použil pri sčítaní pánd nový prístup. Nezratúvali samotné zvieratá, ale robili DNA rozbor ich trusu. Zistili, že predchádzajúce sčítania podhodnotili počet voľne žijúcich pánd asi o polovicu. Zistenia publikovali v odbornom časopise Current Biology. "Zistili sme, že v prírode žije oveľa viac pánd, ako sa predpokladalo. Je to skvelá správa, no zvieratá treba ďalej chrániť. Ich počet je stále veľmi nízky," uviedol Bruford v štúdii.

Dva metre dlhého a osem kilogramov vážiaceho hada našli v pondelok policajti v odpadovom kanáli frekventovaného obchodu v centre hlavného mesta Mexika.
Informovali o tom v utorok mexické médiá. Na zatiaľ nevysvetlenú prítomnosť veľkého pytóna v kanalizačnom systéme Mexika upozornila príslušníkov bezpečnostných zložiek skupina elektrikárov, pracujúca v spomínanom obchode.
Statného hada, ktorého vedecký názov je boa constrictor, zverili policajti do opatery pracovníkov strediska pre ochranu zvierat v hlavnom meste Mexika.

V sobotu 3. června od 10:00 do 16:00 se Letní scéna na Vyšehradě zaplní starověkými Egypťany, chrabrými Slovany, otužilými Eskymáky, Indiány a mnoha dalšími představiteli národů a kmenů, které žijí, či spíše žily, přírodním způsobem života.
Děti od nejmenších až po dvanáctileté si zde budou moci osvojit řadu zajímavých dovedností. Např. od Egypťanů se naučí stavět pyramidu nebo nabalzamovat mumii, Eskymáci pozvou malé dobrodruhy na lov tuleňů a Indiáni se s nimi podělí o své umění válečného malování.
Pro všechny jsou připraveny drobné ceny a dobroty. Navíc ve 12:00 a 14:00 předvede šermířské sdružení Einherjar představení na motivy dějin nejstarších Přemyslovců.
Den přírodních národů připravil za podpory MČ Praha 2 přírodovědně turistický oddíl Dobromysl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů