Pátek, 19. dubna 2024

Bystré: Vytekajúci olej hrozí ekologickou katastrofou

Bystré: Vytekajúci olej hrozí ekologickou katastrofou

Bystré 22. júna (TASR) - Ekologickú katastrofu predstavuje zhruba 200 ton vykurovacieho oleja, ktorý sa nachádza v areáli bývalej a dnes už rozkradnutej tehelne v katastri obce Bystré vo Vranovskom okrese.

Vykurovací olej sa nachádza v dvoch nádržiach. Časť z neho už vytiekla a do jeho likvidácie investovala tamojšia samospráva asi 100 tisíc korún. Ďalšie finančné prostriedky v podobe zeolitu a ďalších látok poskytla firma Zeocem. "Michalovská firma sa zaviazala, že ona tie oleje zoberie grátis s tým, že po spracovaní si uhradí náklady z použitého oleja. Máme dohodnuté, že v júli by sa mala začať likvidácia oleja," uviedol dnes pre TASR starosta obce Jozef Andrek. Dodal, že vytečený olej našťastie zatiaľ neohrozil vodné toky ani povrchové vody. "Či nedošlo k priesakom do vnútorných vôd, teraz neviem posúdiť," doplnil starosta. Vyjadril obavy, že v prípade poškodenia ventilov na nádržiach olej môže opäť začať vytekať.

Na spevnených plochách bývalej tehelne s potrebnou infraštruktúrou plánuje obec Bystré po odstránení oleja postaviť priemyselný park. Pozemok pod bývalou tehelňou je vysporiadaný. Vlastní ho realitná kancelária, od ktorej ho chce obec kúpiť.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů