Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na ekologickém dni pořádaném univerzitou v Kielu prohlásil Günther Fielman, který se sám zabývá ekologickým zemědělstvím, že při současných ekonomických podmínkách dvě třetiny ekologických zemědělských podniků v Německu pravděpodobně zanechají během několika příštích roků ekologického způsobu hospodaření. Tento podnikatel, který měl úspěch jako dobře známý německý optik, spravuje dvě farmy podle ekologických zásad v severoněmeckých spolkových zemích Šlesvicko-Holštýnsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko. Podle Fielmana však jeho farmy získaly pouze 1,5 % z investovaného kapitálu. Ve srovnání s 27,5 % zisku před zdaněním, který tento podnikatel realizoval z vloženého kapitálu do podnikání v optice, je tento výsledek velmi hubený.
Fielman provedl analýzu efektivnosti německých ekologických farem, která byla součástí výzkumného projektu prováděného na farmě Hof Ritzenau při univerzitě v Kielu. Shledal, že většina zkoumaných farem měla jen mizivý zisk z vlastního vloženého kapitálu. Zvláště v sektoru rostlinné produkce realizovalo pouze 25 % dotazovaných farmářů nějaký zisk z kapitálu vloženého do ekologické farmy.

V centru města Nový Bor byly nainstalovány odpadkové koše na psí exkrementy se stříškou a zásobníkem se sáčky. Odbor správy majetku se tak rozhodl reagovat na četné dotazy občanů. 
Koše rozmístila na vytipovaná místa firma Ave, s.r.o.
„Zatím rozmístíme deset těchto košů. Osvědčí-li se a budou-li i další žádosti z řad občanů například mimo centrum Nového Boru, není problém příští rok přikoupit další. Čistota města je totiž vizitkou nás všech,“ sdělil starosta města ing. Radek Nastič (ODS).

Více než třímilionovým ziskem skončilo hospodaření Vodohospodářské a obchodní společnosti v Jičíně za rok 2005. Tržby měla společnost přes 142 milionů, loňské výnosy použije na financování projektu Čistá Cidlina za půl miliardy korun.
Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín je provozovatelem kanalizační soustavy a čistírny odpadních vod a je dodavatelem pitné vody v okresu.

Jizerské hory - Nejdříve v srpnu zmizí z Jizerských hor polomy, které tu zanechala krutá zima i květnová vichřice. Lesníci v současné době odvážejí především silné stromy, slabší nechají nakonec. Přemnožení kůrovce však prý nehrozí, začal se letos kvůli dlouhé zimě množit později než v jiných letech.

Dominantní alergeny: trávy, obiloviny, šťovík, jitrocel, černý bez a lípa. V uplynulém týdnu nedošlo k žádné změně ve složení vzdušných pylových alergenů. V ovzduší se objevovalo množství alergenů. Dominoval stále pyl trav, množství pylu žita již klesá. Koncentrace pylu šťovíku, jitrocele a černého bezu se držela na stejné úrovni, zvýšilo se množství kopřivy, nově se objevil pyl lípy velkolisté. Dlouhodobě přibývá spór vzdušných plísní, hlavně rodu Cladosporium. Ani v nejbližších dnech nedojde k zásadním změnám ve skladbě a množství vzdušných pylových alergenů. Dominantním alergenem zůstane i nadále pyl trav. Vedle něj se na alergických potížích může podílet také pyl jitrocele, šťovíku, černého bezu a lípy.

Česká republika má páté nejhorší exhalace skleníkových plynů na obyvatele ze všech 25 zemí Evropské unie. Ukázala to dnes zveřejněná srovnávací statistika Evropské komise.

Země je nejteplejší za posledních nejméně 400 let, možná i za několik posledních tisíciletí. Za toto oteplení je odpovědno především lidstvo, uvádí se ve zprávě, kterou včera zveřejnila Národní akademie věd USA.
Odborníci na podnebí uvedli v materiálu objednaném americkým Kongresem, že jen ve 20. století se zvýšila průměrná teplota na severní polokouli o jeden stupeň Celsia. Připouštějí, že poznatky o teplotách před rokem 1600 nejsou zvlášť věrohodné, ale dostatečné k tomu, aby se dalo hovořit o postupném oteplování.
Do roku 1850 vyvolávaly skleníkový efekt spojený s oteplováním hlavně výbuchy sopek a sluneční činnost. Teplotní změny však byly mnohem menší než oteplení, které způsobuje znečišťování ovzduší.

Americký strojírenský koncern General Electric předpokládá, že mu tržby na čínském trhu vzrostou za čtyři až pět let dvojnásobně. Čínské výzkumné centrum se přitom stane zdrojem nových produktů pro světové trhy, řekl předseda společnosti Jeff Immelt.
V minulém roce dosáhly tržby GE v Číně téměř pěti miliard dolarů. "Myslíme si, že by se naše podnikání zde mohlo zdvojnásobit opět za čtyři až pět let," řekl Immelt na tiskové konferenci.
Výzkumné centrum GE v Šanghaji dnes zaměstnává na dvě tisícovky čínských konstruktérů. Koncern předpokládá, že z centra vzejdou nové produkty, které najdou uplatnění ve výrobě elektřiny či v čištění vody a budou se prodávat celosvětově. GE má nyní v Číně celkem 13 tisíc zaměstnanců.
Immelt také oznámil, že podnik dnes podepsal s čínskou vládou dohodu o tom, že do vývoje neznečišťujících technologií investuje 50 milionů dolarů. Firma v rámci dohody proškolí během následujících pěti let až 2500 čínských manažerů a vládních úředníků.
Koncern dodal, že již v Číně prodává produkty s pokročilými ekologickými technologiemi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů