Sobota, 20. dubna 2024

Martin Mařík: Státní Lesy jsou na pokraji "kalamity"

Martin Mařík: Státní Lesy jsou na pokraji "kalamity"
"Tahle kauza nemá dobré řešení," vystihl potíže státních Lesů ČR s nezákonným zadáváním zakázek už před rokem šéf lesnické asociace Jiří Kořínek. Předvídal správně. Jedné z největších firem v zemi, jež ovládá přes polovinu všech lesů v republice, hrozí teď žaloby ze všech stran. Kvůli několika už podaným soudy zastavují práce v lesích. A to vše navíc v době, kdy v Česku nevídaně roste poptávka po dřevě, a kdy ekologové zároveň volají po lepší péči o lesy.
Jaká jsou aspoň ta "špatná řešení"? A podaří se novému šéfovi Lesů Františku Koníčkovi aspoň zčásti zmírnit krizi, do níž jeho předchůdci donedávna vzorovou státní firmu přivedli?

Dobrý záměr se nepovedl

Kauza spočívá v tom, že státní podnik nezadal lesnické práce soukromým firmám - za miliardy korun - podle zákona o veřejných zakázkách. Na smlouvách jsou přitom existenčně závislé jak soukromé firmy, tak státní podnik. Ten sám na práce na ploše 1,3 miliónu hektarů nestačí.
Kvůli nezvládnutým tendrům hrozila sankce z Bruselu. Smlouvy proto označil za neplatné raději i český antimonopolní úřad. O zrušení smluv však podle něj musí rozhodnout soudy - a to se už začíná dít.
U zrodu celého problému stál v roce 2003 tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas. Na hodinu tehdy vyhodil ředitele Lesů Jiřího Olivu. Ten Lesům vládl pevnou rukou jedenáct let. Firma vždy dosahovala ročně stamiliónových zisků.
"Stát musí mít ze svých lesů ještě víc peněz. A k tomu je potřeba uzavřít s lesnickými firmami nové smlouvy," vysvětloval Palas.
Odborníci to vítali, staré smlouvy bylo opravdu třeba provětrat. Jenže se začaly množit hlasy o dalších Palasových záměrech. Zdaleka totiž nevyvrátil podezření, že nové soutěže jen připravují půdu, aby zakázky získali podnikatelé z okruhu jeho známých. To si ale jiné firmy nenechaly líbit, a kauza byla na světě.

Koníček v kleštích

Žaloby teď na Lesy podávají nebo chystají firmy, které se nezákonnými tendry cítí poškozeny. Tvrdí, že přišly tak o velké zisky. V jejich čele je společnost CE Wood, největší soukromá lesnické společnost v zemi. Jenže údajný ušlý zisk z nezákonných tendrů chce nahradit i druhá skupina firem. Ty, jež v nich uspěly. A teď by místo zužitkování pětiletých smluv měly začít znovu.
Aby toho nebylo málo, musí se současný šéf Lesů Koníček vypořádat s dalším problémem. Soudy nyní nařizují zastavit těžbu i další práce v lesích u smluv, jež jsou u nich zažalovány. Jenže státní podnik je povinen ze zákona hospodaření v lesích zajistit. "Počítám s tím, že na nás budou křičet ze všech stran, plně vyhovět nemůžeme nikomu," říká Koníček.
Nabízí následující řešení: vyhlásí nové tendry na veškeré práce, samozřejmě podle zákona. Je ale schopen to stihnout nejdřív do poloviny příštího roku. Do té doby by se přechodně pracovalo podle dosavadních smluv. Když budou vypovězeny soudem, vypomůže zhruba na rok nová dceřiná firma Lesy ČR Servis. Ta uzavře výjimečně smlouvy, aniž by se řídila zákonem o zadávání zakázek.

Neplatné smlouvy platí

Nad tímto řešením však opět kroutí právníci hlavou. "Třeba se taková klička v novém zákoně o veřejných zakázkách najde. Ale pokud někdo opět upozorní Brusel na to, že se zase obchází zákon, s největší pravděpodobností uspěje," vysvětluje například Michal Dlouhý z kanceláře White and Case.
Šéf CE Woodu Ivan Doubrava navíc upozorňuje na absurditu současného stavu: "Na polovině státních Lesů se teď pracuje podle smluv, které přitom antimonopolní úřad označil za neplatné. To uznává i vedení státního podniku. Takové ignorování práva snad nemá obdobu."
Nabízí Lesům jednoduché řešení - vrátit zatím stav k původním starým smlouvám, jež byly před nezákonnými tendry. A přitom připravit nové výběrové řízení podle zákona. "Jenže místo toho vedení Lesů hledá další způsob, jak řízení zase obejít. Státní Lesy jsou asi nepoučitelné," hodnotí Koníčkovy záměry.
CE Wood má přitom v ruce obrovský trumf. Může u soudu napadnout všech dvě stě smluv Lesů, vzešlých z nových tendrů. Už dvakrát se mu teď povedlo, že soudy ještě před konečným rozhodnutím zakázaly jejich plnění.

Ředitelův plán

Koníček je už ale zřejmě rozhodnutý, jak bude postupovat. "Jsem přesvědčen, že využití dceřiné firmy v krizových případech, kdy by hrozilo zastavení lesních prací, obhájíme," tvrdí.
Je také připraven čelit skupině firem, která trvá na dodržení smluv z nezákonných soutěží. Ty by podle vedení Lesů zřejmě obtížně prokazovaly nárok na náhradu ušlého zisku. Jejich smlouvy antimonopolní úřad jasně prohlásil za neplatné.
Kromě toho šéf Lesů chce jasné zadání od vlády, co od svého podniku vlastně stát čeká. V oboru je tak dominantní - a zároveň je na něm závislých tolik soukromých firem, že nutně potřebuje nastavit pravidla. Kolik má zhruba vydělávat, kolik z toho odvádět státu. Tuhle základní jistotu musí mít klíčový podnik českého lesnictví ještě předtím, než budou soutěže na práce v lesích vyhlášeny znovu.
Je otázkou, kdy a jaká vláda mu ji poskytne.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů