Pátek, 29. března 2024

Investice za miliardy je ohrožena

Investice za miliardy je ohrožena
Česko může přijít o investici za 300 miliónů eur, tedy více než osm miliard korun. Kim Gran, šéf finské pneumatikárny Nokian Tyres, která chce u Valašského Meziříčí postavit továrnu, včera HN potvrdil, že kvůli protestům občanů může firma od svého záměru upustit. Továrna má zaměstnat 900 lidí.
"Potřebujeme rozšířit výrobu a tvrdě pracujeme na projektu továrny ve střední Evropě. Nelze ale čekat donekonečna, můžeme stavět i v Polsku nebo na Slovensku," uvedl Gran s tím, že konečné rozhodnutí o umístění investice firma odloží o tři měsíce. Původně se měla rozhodnout do konce června.
"Rádi bychom stavěli v Česku, protože jsme tady absolvovali řadu přípravných kroků, jinde bychom museli začínat znovu," dodal Gran.

Občané žalují ministerstvo
Investici finské firmy brzdí soudní žaloba, kterou občané Lešné a Valašského Meziříčí za pomoci Ekologického právního servisu (EPS) podali na Ministerstvo životního prostředí. To podle nich schválilo postavení továrny bez náležitého prověření vlivu jejího provozu na životní prostředí, takzvané dokumentace EIA.
Podle EPS projekt zapomněl na škodlivé vlivy již existujících chemiček Deza a CS Cabot, stejně jako na vliv dopravy na silnici I/35, která je jedním z hlavních dopravních tahů na Slovensko.
"Ministerstvo ignorovalo požadavky zákona, které mu ukládají povinnost posoudit možnost kumulace vlivu záměru s jinými znečišťovateli. Tyto podklady v řízení zcela chyběly," uvedl pro ČTK právník EPS Filip Gregor.
"To není pravda. Podkladem byla řádná měření ve dvou ročních obdobích v roce 2004, z nich jsme zjistili imisní pozadí a k němu přidali vliv investice," uvedl Martin Slabý z firmy Cheming, která dokumentaci EIA zpracovala a v dubnu předala ministerstvu.
Podle dokumentace ministerstvo stanovilo investorovi 44 podmínek výstavby a provozu továrny. "Jednou z podmínek je hermeticky uzavřený provoz, ke kumulaci vlivů se stávajícími znečišťovateli by nemělo docházet," řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Co dosud dokázal EPS
Právníci EPS sice nedokázali zabránit výstavbě a rozšiřování továrny Nemak v mostecké průmyslové zóně Joseph, ale dokázali přimět stát, aby se zavázal vyplatit sedláku Janu Rajterovi 260 miliónů korun odškodného za pozemky.
V případě továrny LG Philips Displays v Hranicích upozornil EPS na to, že továrna nemá program prevence proti závažné havárii a že proti ní není ani pojištěna.
Letos EPS protestoval proti příchodu automobilky Hyundai do Nošovic, protože v dokumentaci EIA Moravskoslezský kraj nechal posoudit vhodnost nošovické zóny samostatně a ne v relaci s jinými průmyslovými zónami na Moravě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů