Pátek, 19. dubna 2024

Nové Hrady: Za památkami a krásnou přírodou

Nové Hrady: Za památkami a krásnou přírodou

Návštěva jihočeského města a jeho okolí je především výletem do krásné a nedotčené přírody Novohradských hor.
Na tváři samotného města, ačkoliv má několik zajímavých historických památek včetně gotického hradu a empírového zámečku, totiž zanechalo jizvy necitlivé bourání a betonová výstavba komunistické éry.

Nové Hrady jsou ideálním výchozím místem k řadě výletů do okolí. Nejprve si ale prohlédněte, co přímo ve městě z bohaté minulosti zůstalo.
Město vzniklo jako strážní hrad s přilehlou osadou na obchodní stezce z Doudleb do rakouské Weitry. První zmínka pochází z roku 1279. Počátkem 14. století patřily Nové Hrady pánům z Landštejna, ti je pak prodali Rožmberkům. Ve 2. polovině 14. století bylo město opevněno hradbami a zdejším měšťanům se dostalo obdobných práv a výsad, jakým se těšili obyvatelé královských měst. Po smrti posledního Rožmberka Petra Voka v roce 1611 přešly Nové Hrady na rod Švamberků.
Významná kapitola v historii města a celého Novohradska se začala psát v únoru 1620, kdy císař Ferdinand II. věnoval panství Karlu Bonaventurovi Buquoyi, válečníkovi ze starého francouzského rodu. Rod Buquoyů pak držel novohradské panství až do roku 1945 a zanechal tu mnoho památek.

Poznávání města
Procházku městem je nejlepší začít na čtvercovém náměstí, kterému dominuje z jedné strany zrekonstruovaná Rezidence. Jde o buquoyský dům z poloviny 17. století, postavený v barokním slohu pro vdovu po generalisimu císařských vojsk hraběnku Marii Magdalenu Buquoyovou. Té se nechtělo bydlet ve starém hradu, tak si nechala postavit toto sídlo. Po roce 1945 byla budova dána do správy lesnímu závodu. Na náměstí vaši pozornost upoutá i budova radnice v renesančním slohu. Na průčelí jsou znaky města a rodu Buquoyů. S radnicí byl spojen městský pivovar, který se nacházel v zadním traktu budovy. Ve 30. letech minulého století sem byla místo pivovaru umístěna sýrárna.

Na hrad
Z náměstí je to kousek ke starému hradu. Přivřete trochu oči a přidejte do kroku, abyste tolik nevnímali tu podivnou směs nehezké architektury z 50. až 80. let, kolem které půjdete. Zastavte se jen u staré kovárny z roku 1719, kterou se povedlo opravit a vrátit jejímu původnímu účelu. Prohlédnout si ji můžete kromě pondělí denně od 9 do 16 hodin.
Hrad je zajímavou památkou z dob Rožmberků. Vypíná se na srázném výběžku ostrohu mezi říčkou Stropnicí a Novohradským potokem. Je obehnán hlubokým příkopem, který nemá co do mohutnosti mezi českými hrady konkurenci. Přes příkop vede k přední bráně most, kdysi padací.
Na nádvoří vpravo je starý dům, za ním věž zvaná Červená se zadní bránou. Díky tomu, že se tu pánům moc dobře nebydlelo a odstěhovali se jinam, se hrad zachoval v téměř původní podobě.
Vraťte se zpět na náměstí a zamiřte k barokní lékárně ze 17. století. Fungovala prakticky nepřetržitě až do 60. let. Tehdy byl původní barokní mobiliář lékárny nahrazen moderním vybavením. Starý mobiliář zůstal rozebrán na hradě až do roku 1995, kdy byl prohlášen za movitou kulturní památku. Nyní si v lékárně můžete opět prohlédnou místnost s barokním nábytek a je tu i čajovna s venkovním posezením.
Od lékárny dojdete k farnímu kostelu ze 13. století. Roku 1423 ho spolu s městem zničili husité, roku 1467 zase požár. Nynější podoba kostela pochází z přelomu 15. a 16. století. Za kostelem je pak barokní klášter řádu Služebníků Panny Marie - servitů. Vystavěl ho v letech 1678 - 1681 Ferdinand Buquoy jako splnění svého slibu, daného za záchranu života po zranění v tažení proti Turkům.
V Nových Hradech se běžte podívat ještě na empírový zámek. Byl postaven v letech 1801 - 1810 a je obklopen parkem s jezírkem. Rod Buquoyů ho dal postavit, protože už mu nevyhovovaly prostory v Rezidenci na náměstí.
Na novohradském hřbitově je hrobka rodu Buquoyů, která byla postavena v letech 1890 - 1892 v pseudogotickém slohu. V hrobce jsou uloženy ostatky osmi příslušníků rodu.

90625_vikCr_NH_kovarna_m (kovárna_m)Do Terezina údolí
Když z centra Nových Hradů sejdete do údolí, asi kilometr cesty, dojdete k bráně přírodního parku Terezino údolí. Rozkládá se v údolí řeky Stropnice a jde o původní krajinářský park v anglickém stylu z druhé poloviny 18. století.
Celé území nechala roku 1756 romanticky upravit hraběnka Terezie Buquoyová. Na stezce dlouhé zhruba 5 kilometrů uvidíte množství exotických dřevin, umělé vodní nádrže, vodopád, květinové záhony, louky i lesíky. Při procházce dojdete i k pěkným empírovým Lázničkám, jejichž původní název byl "Václavovy lázně". Tento objekt dala vybudovat Terezie Buquoyová a pojmenovala jej na počest svého otce. V současnosti slouží Lázničky jako hotel a restaurace.
Cestou dál po naučné stezce narazíte na Modrý dům z roku 1803 (měl údajně modrou střechu, odtud jeho název). Zachovaly se z něj ale už jen trosky, které stráží dva cypřiše Lawsonovy. Jeden z nich je vysoký asi 30 m, což je v našich podmínkách unikátní. U Modrého domu možná už uslyšíte hučící vodopád. Zřízen byl v parku roku 1817. Je napájen vodou z říčky Stropnice, k čemuž slouží náhon se stavidly. Na cestě kouzelným parkem vás čeká ještě Švýcarský dům z roku 1852. Z louky pod ním můžete vidět panoráma města.
Návštěvu Terezina údolí určitě nevynechejte, bude vám tu moc dobře. Jen si nezapomeňte přibalit přípravky proti hmyzu - komárů je tu ohromné množství. Z Terezina údolí je možné dojít až k tvrzi Cuknštejn z konce 15. století. Tvrz patří k nejzachovalejším a nejzajímavějším památkám svého druhu v jižních Čechách.

Novohradské hory
Poznejte ale více z krásné přírody Novohradských hor a vydejte se pěšky nebo na kole do míst neporušené přírody. Jsou ideální pro nenáročné výlety. Cyklisté ocení desítky kilometrů dobře sjízdných zpevněných komunikací, turisté pak zejména poměrně příznivý schůdný terén. Čekají vás úžasné pohledy na nedotčený kraj rozlehlých lesů, luk, potoků a rybníků. Na podzim jsou navíc místní lesy plné hub, které sem jezdí sbírat milovníci z celé republiky. Ne nadarmo byly Novohradské hory vyhlášeny za přírodní park. Hory se rozprostírají na více než 160 km2 kolem Nových Hradů, Benešova nad Černou, Dolního Dvořiště a Malont až ke státní hranici s Rakouskem. Největším vrcholem je na našem území Kamenec dosahující 1072 metrů výšky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů