Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plzeňská teplárenská vyhlásila dvě výběrová řízení na stavbu kotle na spalování dřevního odpadu. První je na výkon 50 MW téměř za 1,1 miliardy korun. Druhý, třicetimegawattový, by přišel na 700 až 900 miliónů korun, řekl včera ředitel firmy Tomáš Drápela. "Po vyhodnocení ekonomiky obou projektů jedno výběrové řízení zrušíme," uvedl Drápela. Podle ředitele zvolí firma zřejmě raději menší projekt. Dřevní štěpky je zatím v regionu nedostatek a firma nechce mít velké zařízení nevyužité.

HRADEC KRÁLOVÉ - Skládka nebezpečného odpadu v areálu královéhradecké firmy Foma by měla začít mizet o prázdninách. Na odstranění jedů se budou finančně podílet město i kraj.
Městská rada souhlasila s příspěvkem ve výši tři miliony korun. Uvolnění peněz z rozpočtu ještě musí schválit zastupitelé. Ihned poté může likvidace začít, prohlásila v této souvislosti náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.
Krajský úřad investuje do zrušení nebezpečné skládky 2,5 mil. Kč. Rozpočet na odstranění jedů je však téměř šest milionů. Podle Finfrlové by se tyto peníze měly najít, jak v městské, tak i krajské pokladně. Dodala, že likvidaci skládky by měla provést odborná firma, nad kterou bude mít město dohled, nikoli Technické služby, které na to nemají vybavení.

Zmizely litinové desky z Lesního hřbitova
Čtyři desky z bronzové slitiny s nápisy ukradl neznámý zloděj z Lesního hřbitova v Novém Boru. Mezi 8. a 25. červnem je sejmul je ze dvou pískovcových náhrobků, jež patřily stejné rodině. Pachatel způsobil škodu 20.000 korun.

Zoo Ohrada se podílí na vrácení puštíků bělavých do volné přírody na Šumavě. Tento druh je od 30. let 20. století považován na Šumavě za vyhynulý. Program vracení puštíka do přírody byl zahájen v roce 1991 díky iniciativě Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a dosud zdárně probíhá. Nejdříve bylo potřeba sehnat a dát dohromady chovné páry a umístit je do chovných stanic a zoologických zahrad. Tam jim byly připraveny vhodné podmínky pro rozmnožování a odchov mláďat.
Podle ředitele ZOO Ohrada Romana Kösla probíhá právě v těchto dnech vypuštění odchovaných mláďat do přírody. Mláďata jsou odvezena na Šumavu spolu s rodičovskými páry, které se tam další měsíc o ně starají. Mláďata se postupně osamostatňují, doku si úplně nezvyknou na volnou přírodu.
O tom, že je projekt zatím úspěšný, svědčí to, že na Šumavě je možné potvrdit pravidelný výskyt těchto ptáků a že od roku 1998. Bylo zaznamenáno už i jejich hnízdění v přírodě.

Milešovka - Meteorologická observatoř na Milešovce zve všechny příznivce k návštěvě svých prostor a vyhlídkové věže. Zaměstnanci návštěvníkům nabízejí kompletní informace o historii a současnosti Milešovky a ukázku starých měřících přístrojů. Observatoř je pro turisty otevřená celoročně od 9 hodin do 17 hodin. Provoz se řídí středoevropským časem, nyní je tedy podle letního času otevřeno od 10 hodin. Návštěvníci se nemusejí předem objednávat. Běžné vstupné je třicet korun, snížené patnáct, děti zaplatí pět korun.

PLZEŇ - Plyn, který vzniká rozkladem odpadků na skládce v Chotíkově, se promění v elektrickou energii a následně v peníze. Společnost Plzeňská teplárenská, která skládku, na niž se vyváží odpad z celé Plzně, spravuje, chce příslušné zařízení nainstalovat ještě letos.

FRÝDLANT - Nejlepší školní kolektiv, který nasbíral nejvíce vytříděného odpadu, vyhlásí ve středu na frýdlantské radnici. Celkem ho totiž frýdlantské děti za školní rok nasbíraly čtyři tuny.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů