Pátek, 19. dubna 2024

Motorkáři drancují lesy a plaší zvěř

Motorkáři drancují lesy a plaší zvěř

Nová móda terénních motorek a čtyřkolek má negativní dopad na lesní hospodářství. Organizované skupiny si totiž jako cíl svého řádění vybírají lesy, které doslova likvidují. Lesníci jsou proti nim ale bezbranní.

Krušné hory - Stále více lesníků si stěžuje na drzost a bezohlednost motorkářů, kteří drancují lesy na Karlovarsku. Všichni se ale shodují, že neexistují žádné zákonné páky, jak jim ve vjezdu do lesa zabránit.

"Je to hodně velký problém, který sledujeme posledních šest let. Nejde přitom tak o místní. Motorkáři se do jáchymovských lesů sjíždějí z celé republiky, ale i sousedního Německa. Navíc jsou organizováni v profesních klubech. Z policistů se dělají akorát dobrý den a z našich lesů jedno velké sportoviště. Je to absolutní nekázeň. Zákonné prostředky proti motorkářům naprosto selhávají. Museli bychom je chytit, ale dostihnout je, to je naprosto bez šance," stěžuje si šéf jáchymovských městských lesů Josef Čapek.

Bezohlední motorkáři tak drancují na Jáchymovsku cyklostezky i sjezdovky. Vypátrat o koho jde, je většinou nereálné. "Jezdívají totiž bez státní poznávací značky, a to i na státních silnicích," doplňuje Čapek.

Podle ředitele karlovarských Lázeňských lesů Evžena Krejčího mají motorkáři vytipované lokality, na kterých se scházejí. "V lázeňských lesích je to spíše ojedinělé, ale na Odeři, která spadá také pod nás, pozorujeme organizované skupiny motorkářů. Rok od roku je to horší. Nejenže plaší zvěř, která pak může skončit i pod koly aut, ale ničí také lesní porost. Nejezdí totiž po pěšinách, ale přímo mezi stromy. Následně pak kvůli tomu může dojít i k erozi," vysvětluje Krejčí.

Naopak v okolí Božího Daru s motorkáři tak špatné zkušenosti nemají. "Objevují se tu naštěstí jen výjimečně," dodává Karel Picura z božídarských lesů.

PROBLÉMY S MOTORKÁŘI

Chytit motorkáře v lese, je velký problém. Jednou se to podařilo strážníkům Obecní policie na Božím Daru. Mladistvé motorkáře lapil také Josef Čapek z jáchymovských lesů. Sebral jim od motorky klíče, které předal policii.

Ředitel Lázeňských lesů Evžen Krejčí je toho názoru, že by se motorkářům měly vytvořit podmínky, kde by se mohly vyřádit.

Nejhorší situace bývá podle lesníků o víkendech, hlavně v pátek a sobotu. Za jeden den jsou schopni najezdit v lesích i sedmdesát až osmdesát kilometrů.

Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů