Čtvrtek, 28. března 2024

Sny a realita

Sny a realita
V Lucemburku zasedali evropští ministři životního prostředí. Česká politika v této oblasti se zřejmě se žádnou novou vládou příliš nezmění.

Členské země EU postihla v letech 1998-2004 více než stovka povodní. Hospodářské škody přesáhly 25 miliard eur. Do Evropského parlamentu nyní putuje protipovodňová směrnice, na které se členské státy dohodly. Dost možná však ještě přijde několik velkých vod, než nastane rok 2015, dokdy mají mít evropské státy veřejnosti přístupné plány na zvládání povodňových rizik a mapy záplavových oblastí. V EU však nic nevzniká rychle ani razantně, v případě povodní navíc stejně rozhoduje to, jak se státy a regiony samotné na povodně připraví.

Ministři životního prostředí v Lucemburku jednali mj. o další směrnici, a to o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším vzduchu pro Evropu. Ta má zjednodušit současnou legislativu tím, že shrne do jednoho předpisu pět dosavadních zákonů EU. Vyloučí se tak rozpory a duplicity.

Před lucemburským zasedáním předaly české nestátní organizace dosluhujícímu ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL) dopis s pod- něty, které by měl v evropských orgánech prosazovat. Jedna věc je přání, druhá realita. Evropské orgány většinou postupují oproti požadavkům ekologických organizací (např. na snížení emisí a prachových částic) umírněně a pomaleji. Příklad? V úterý se ministři předběžně dohodli, že v budoucí nové směrnici o ochraně ovzduší bude stanoven limit pro emise drobných prachových částic na 25 mikrogramů na metr krychlový. Tento limit však bude platit od roku 2010 jen jako orientační ukazatel, teprve pět let poté se stane závazným.

Nevládní organizace v ČR budou tlačit i na příštího ministra životního prostředí: např. by měl v EU odmítnout návrh, který by usnadnil dovoz odpadů do českých spaloven, setrvat na principu předběžné opatrnosti při zacházení s geneticky modifikovanými organismy apod. Pokud bude ze Strany zelených, bude se o to jistě snažit.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů