Pátek, 29. března 2024

V Michalových Horách by mohlo vzniknout centrum GeoParku

V Michalových Horách by mohlo vzniknout centrum GeoParku

Na úterní podvečer připravili pro občany a zastupitele Chodové Plané zástupci vznikajícího GeoParku diskusi o záměru rekonstrukce historické budovy bývalého hornického hejtmanství v Michalových Horách.

            Diskuse navazovala na prezentaci geologických zajímavostí Chodovoplánska a Michalohorska, která se uskutečnila v Chodové Plané již v lednu. Nyní již mohli zástupci vznikajícího geoparku předložit velmi konkrétně zpracovaný projektový záměr na rekonstrukci historické budovy v centru obce Michalovy Hory, která správou spadá pod Chodovou Planou. Stavba, která je nyní v majetku obce, dříve pravděpodobně sloužila jako hornické hejtmanství. V novodobé historii byla využívána jako pošta a v současné době je opuštěná a chátrá. Právě spojitost s hornictvím podnítila myšlenku budovu opravit a vybudovat zde jedno z center vznikajícího Česko-Bavorského GeoParku, kde by vzniklo muzeum, infocentrum, malý penzion a stylová hornická krčma, jenž by přispívali na provoz celé budovy a zlepšení služeb pro rozvoj turistického ruchu v oblasti.

            Obec Michalovy Hory je velmi zajímavá a turisty dosud neobjevená. Je zde několik štol a pramenů, místní občanské sdružení připravuje vytvoření naučné stezky s několika působivými vyhlídkami do krajiny, jejíž předběžná trasa byla na setkání představena. Tato stezka by mohla odstartovat i další rozvoj. „Jde nám o to, ve spolupráci s obcí, dosáhnout navrácení původní prestiže Michalových Hor,“ řekl RNDr. Jiří Hlávka, odborný garant projektu GeoParku a člen Hornicko-historického spolku v Plané. Zástupci sdružení RECEPTT poté informovali o možnostech získání dotací na realizaci celé rekonstrukce.

            Chodovoplánští iniciativu spolků přivítali slovy starosty Pavla Vopata: „Zde krystalizuje konkrétní záměr užití určité lokality. Je to taková perlička, která by mohla do našeho území přivést nový rozvoj.“ Občanská sdružení nabídla pomoc při případné realizaci záměru rekonstrukce, Josef Ansl z občanského sdružení Michalovy Hory dodal: „V GeoParku cítíme obrovskou příležitost. Spoustu věcí, jako například přípravu naučné stezky, jsme začali dělat sami. Ale na něco prostě nestačíme, a to je třeba právě BergAmt.“ Nicméně i přesto se sdružení RECEPTT podařilo zajistit zpracování projektové studie, která již konkrétní využití budovy navrhuje, další krok – zpracování stavební dokumentace – by ale měl být již na obci. V diskusi se všichni zúčastnění dohodli na představení záměrů na některém z dalších jednání zastupitelstva, které by se mohlo konat přímo v Michalových Horách.

Jan Florian, o.s. RECEPTT

tel. 420 777870202

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů