Středa, 17. dubna 2024

Obec ztratila pozemky pro výsadbu biocentra

Obec ztratila pozemky pro výsadbu biocentra
Pozemky u Manerova, na nichž má v budoucnu vyrůst biocentrum, obec Bohdalice vyměnila za jiné. Podle ekologů je tím vznik ekologického biocentra ohrožen. Navíc prý hrozí, že přijdou nazmar peníze utracené za pozemkové úpravy.

Manerov Na části území v okolí Manerova má podle plánu Územního systému ekologické stability vzniknout biocentrum. Pozemkový úřad tam proto nechal v rámci nákladné pozemkové reformy vyměřit obecní pozemky. Obec Bohdalice, které jejich část patřila, je však vyměnila se soukromými vlastníky.
" To, co se stalo, je šílenost. Projekt biocentra je závazný a i kvůli němu se utratily peníze za pozemkové úpravy. Jak může být někdo takový ignorant, že to takhle nabourá, to nechápu," rozhořčil se Václav Špiling z firmy Ageris. Právě ta na zakázku vyškovského pozemkového úřadu plány zpracovala. Teď podle Špilinga úředníci musejí urychleně vymyslet, jak uvést věci opět do pořádku. " Obec by měla pozemky od současných vlastníků vykoupit. Biocentrum nejde zrušit," dodal Špiling.
Noví majitelé pozemků proti biocentru nic nemají, ale ze svého je sponzorovat nechtějí. " Pokud mě někdo požádá o koupi mých pozemků, určitě nebudu proti. Nevidím důvod, proč bych měl sabotovat výstavbu něčeho tak důležitého, jako je ekologické centrum," uvedl například Zdeněk Tejkal, kterému patří několik parcel, na nichž se v budoucnu nesmí hospodařit.
Starosta Bohdalic Jiří Doupovec ovšem problém, který jeho obec způsobila, svedl na své předchůdce. " Já jsem žádné pozemky s nikým nevyměnil. To udělali ti, co tu byli přede mnou," ohradil se. Ve funkci je přitom už osmý rok a pozemky určené pro biocentrum obec vyměnila letos na jaře.
Pracovníci Pozemkového úřadu ve Vyškově problém přiznali. " Řešení budeme hledat hned v pondělí. Jinak až do vytvoření biocentra mohou lidé na pozemcích hospodařit," uvedl Gustav Pleva z úřadu. Nevysvětlil ale, jak se budou majitelé pozemků rovnat s ekology, až na budování dojde.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů