Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spalovna za čtyři roky

Spalovna za čtyři roky
Čistírnu odpadních vod v areálu Synthesie co nevidět koupí pardubický VAK. Spalovny se chemička již zbavila a jejím novým vlastníkem se stali Rakušané.

Pardubice - Největší chemický podnik regionu - pardubická Synthesia - ročně vyprodukuje tisíce tun průmyslových odpadů. Zařízení na jejich likvidaci či ukládání se však zbavila, nebo tak v dohledné době učiní. Důvod? Necháváme tuto činnost jiným odborníkům, sami se chceme věnovat pouze chemii, prohlašuje Synthesia.
Spalovnu průmyslových odpadů musela v roce 2004 Synthesia uzavřít, protože nesplňovala limity, které ji ukládala nová legislativa a výjimka vypršela. Investice do modernizace by se podle představitelů Synthesie již nevyplatila, i ohledem na to, že množství odpadů z jejich chemického podniku stále klesá. Nyní nepřesahuje tři tisíce tun ročně, kapacita spalovny je přitom pětinásobná. Po výběrovém řízení vypsaném chemičkou se novým vlastníkem spalovny stala společnost ovládaná Rakušany - AVE CZ, za níž stojí skupina Energie AG. Nový majitel plánuje, že ji do roka 2010 uvede opět do provozu, ovšem v modernizované podobě. A za splnění všech emisních limitů. Předpokládá, že pro Synthesii bude spalovat rovněž její odpady. "Spalovna má velmi dobré parametry, příznivě nastavené pro rekonstrukci," uvedl Petr Hodecek, jednatel AVE CZ odpadové hospodářství. Modernizace spalovny obsáhne všechny provozní soubory. Bude provedena jak sanace bunkru tuhých odpadů a nově vybudovaných zásobníků tekutých odpadů. V plánu je i výstavba nového čela rotační pece, nového hořáku a úprava systému odvodu nespálených zbytků. "Po modernizaci bude spalovna průmyslových odpadů spolehlivě a bez komplikací plnit emisní limity požadované upravenými legislativními normami, které odpovídají legislativním normám Evropské unie. Celá rekonstrukce spalovny bude provedena s cílem dlouhodobého bezproblémového provozování, to znamená, že se rozhodně nebude jednat o dočasné řešení pro nakládání s odpady," řekl Hodecek.
Krajský radní Petr Šilar modernizaci spalovny považuje za dobrý krok. "Projekt je plně v souladu s odpadovým plánem Pardubického kraje i České republiky. Vítáme jej. Moderní ekologický podnik v této oblasti citelně chybí. Bohužel bude spuštěn až v roce 2010," dotkl se aktuální situace, kdy kraj řeší "černé" skladiště nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích. "Máme obrovské problémy, jak zajistit likvidaci nebezpečných odpadů," posteskl si.

PETR DOUBRAVA
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů