Čtvrtek, 28. března 2024

Bude na Orlíku postavena přečerpávací vodní elektrárna?

Bude na Orlíku postavena přečerpávací vodní elektrárna?

ORLÍK - U Orlické přehrady by mohla být postavena přečerpávací vodní elektrárna.

Tato informace překvapila jak obyvatele obcí v okolí vodní nádrže, tak i firmu ČEZ, které patří orlická elektrárna.

Nikdo s námi nejednal. Osobně si nedovedu představit místo, kde by mohla být nádrž pro přečerpávací elektrárnu. Tak vhodné podmínky jako třeba u Štěchovic u nás nejsou, uvedl starosta Solenic Ladislav Vrtal (ČSSD), jenž 40 let pracoval v elektrárně Orlík.

O připravovaném projektu neví nic ani Ivana Vejvodová z tiskového oddělení společnosti ČEZ: Projekt, který projednávali středočeští zastupitelé, není dílem Skupiny ČEZ. My v tuto chvíli žádný projekt na výstavbu přečerpávací vodní elektrárny na Orlíku nemáme.

O tom, že existuje plán na další vodní elektrárnu u Solenic, informoval před několika dny mluvčí středočeského krajského úřadu Martin Kupka. Jde zatím jen o předběžný záměr. Středočeský kraj by zdroj energie, jehož smyslem by bylo předcházet kolapsům energetické sítě, potřeboval, vysvětlil Kupka.

Na plánu vybudovat přečerpávací elektrárnu u Orlíku pracuje společnost REA Kladno. Středočeští radní firmu pověřili, aby o projektu dál jednala, mj. s energetiky. Navrhli jsme výstavbu přečerpávací vodní elektrárny jako jedno z řešení, které by předešlo případné kritické situaci. Žádné další kroky jsme zatím nedělali, sdělil ředitel firmy REA Kladno Karel Trnobranský. Kdy by se měla elektrárna stavět, kde by měla vzniknout horní nádrž a kudy by vedlo přečerpávací potrubí, není zatím jasné, dodal mluvčí kraje.

V současné době jsou u nás dvě přečerpávací vodní elektrárny. V Čechách je to elektrárna Štěchovice II, která má maximální výkon 45 MW, na Moravě jsou to Dlouhé Stráně, které mohou ve špičce dodat až 650 MW.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů